Sărace în grăsimi saturate şi calorii, dar bogate în fibre şi apă, roşiile stimulează producţia hormonului numit leptină, responsabil de controlul apetitului, reglarea metabolismului şi reducerea greutăţii corporale. Este adevărată teoria conform căreia roșiile provoacă inflamație agravând unele probleme de sănătate? Iată ce spun experții consultați de Prevention.com

O bună perioadă de timp roșiile au fost considerate un aliment care ar putea agrava simptomele artritei, o afecțiune caracterizată prin dureri articulare, rigiditate, umflături și sensibilitate. Ideea inflamației provocate de tomate provine din substanțele chimice naturale ale fructelor, cunoscute pentru toxicitatea lor. Dar dieteticienii spun că nu există dovezi solide care să susțină acest lucru în mod clar.

Adevărul despre roșii! Inflamația poate apărea cu doze extrem de mari de alcaloizi

Printre legumele din familia  Solanacee se numără vinetele, cartofii, roșiile, ardeii grași și ardeii iuți. ”Toate aceste legume și-au câștigat o reputație proastă, deoarece conțin alcaloizii solanină și capsaicină, un grup de compuși chimici considerați toxici, despre care se crede că provoacă inflamație.

Ceea ce mulți oameni nu știu este că acești compuși există în legume pentru a îndepărta dăunătorii, nefiind într-o concentrație suficient de mare într-o porție de roșii astfel încât să provoace daune semnificative corpului uman”, explică dieteticianul Emily Sullivan.

„Inflamația poate apărea cu doze extrem de mari de alcaloizi, dar cantitatea de alcaloizi din legume coapte și bine preparate este sigură pentru majoritatea oamenilor care nu au o alergie sau o sensibilitate specifică”, spune Sullivan.

rosii
SURSA FOTO: Dreamstime

Roșiile provoacă inflamație?

Afecțiunile autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, sunt cauzate de inflamația din organism, explică Scott Zashin, medic reumatolog la Dallas Rheumatology Practice.

„Celulele inflamatorii și proteinele atacă articulațiile și pot provoca durere sau disconfort, rigiditate, leziuni și posibile deformări articulare”, adaugă el.

Anumite alimente – mai ales cele ultra-procesate și cu cantități mari de zaharuri adăugate – pot exacerba simptomele, dar roșiile nu fac parte din această categorie.

În ciuda faptului că există cercetări limitate pentru a confirma toxicitatea roșiilor și a legăturii lor cu inflamația, cei care suferă de artrită sau afecțiuni inflamatorii susțin că s-au simțit mai rău după ce au mâncat roșii, conform Fundației pentru artrită.

„În timp ce unele persoane cu afecțiuni specifice de sănătate sau sensibilități vorbesc de ameliorarea simptomelor atunci când evită anumite alimente, cum ar fi cele din familia Solanacee, cu siguranță nu este o formulă universală”, explică Sullivan.

Licopenul din roșii combate inflamația și bolile cronice

De fapt, cercetările arată că licopenul din roșii poate ajuta la protejarea împotriva inflamației și a bolilor cronice, ca să nu mai vorbim că oferă vitamine și antioxidanți valoroși, adaugă Bianca Tamburello, dietetician la FRESH Communications. Reacțiile variate ale indivizilor la roșii depind, în mare măsură, de sensibilitățile alimentare  ale fiecăruia, motiv pentru care este important să consultați un reumatolog, spune ea.

Pot provoca alte probleme digestive?

Pe lângă faptul că provoacă inflamație, se spune că roșiile provoacă tulburări digestive – alcaloizii, din nou, fiind vinovați. Tamburello susține că nu există dovezi solide care să confirme acest lucru. În anumite cazuri,  roșiile pot provoca diaree, vărsături și dureri abdominale.

Pe de altă parte, tot mai multe dovezi din studiile clinice sugerează că suplimentarea cu licopen poate ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău). Studiile clinice privind privind consumul de roșii indică beneficii împotriva inflamației și a markerilor de stres oxidativ. De asemenea, acestea arată un efect protector asupra stratului interior al vaselor de sânge și pot scădea riscul de coagulare a sângelui.