Primul ceai verde a fost trimis din India în Japonia în secolul al XVII-lea. Aproximativ 2,5 milioane de tone de frunze de ceai sunt produse anual în întreaga lume. Aproximativ 20% dintre acestea sunt ceai verde. Frunzele proaspete sunt imediat aburite pentru a opri fermentația.

Ce se întâmplă dacă bem ceai verde

Aburirea oprește enzimele care descompun pigmenții de culoare din frunze, astfel încât ceaiul rămâne verde. Apoi frunzele sunt uscate pentru a fi folosite la ceai. Acest proces complex păstrează antioxidanții din ceaiul verde.

Beneficiile ceaiului verde sunt deja binecunoscute pe măsură ce mai multe cercetări le confirmă, potrivit Fitwirr.

Care este cel mai sănătos ceai verde?

Mulți cred că matcha este cel mai sănătos ceai verde de consumat. Întreaga frunză de ceai verde este măcinată într-o pulbere și apoi amestecată în apă fierbinte.

Acest lucru vă permite să consumați întreaga frunză de ceai, în loc să înmuiați și să strecurați frunzele de ceai. Se pare că acest lucru conferă mai multe beneficii pentru sănătate.

Matcha este popular în Japonia, dar s-a răspândit în întreaga lume.

Este sigur să bei ceai verde în fiecare zi?

În general, consumatorii se pot bucura zilnic de ceai verde. Femeile însărcinate ar trebui să limiteze consumul de cofeină la 300 mg sau mai puțin pe zi. O porție de ceai verde conține aproximativ 30-50 mg de cofeină. Ca atare, mulți oameni pot bea ceai verde zilnic, fără consecințe negative.

12 lucruri care se întâmplă cu corpul tău când bei ceai verde.

1. Antioxidanți puternici

Multe dintre beneficiile pentru sănătate pe care le oferă ceaiul verde provin din antioxidanții din frunze.

Galatul de epigalocatechină (EGCG) din ceaiul verde este unul dintre cei mai puternici compuși găsiți în băuturi. Studiile au descoperit că EGCG poate îmbunătăți sănătatea inimii și diabetul și este antiinflamator.

Multe dintre beneficiile pentru sănătate atribuite consumului de ceai verde se datorează conținutului de antioxidanți al băuturii.

2. Poate ajuta la pierderea în greutate

În ultimii ani, ceaiul verde a fost legat de pierderea în greutate. Cercetările confirmă acum că acest lucru poate fi adevărat. Ceaiul verde poate stimula metabolismul, ajutând la eforturile de slăbire.

3. Este bun pentru sănătatea inimii

Ceaiul verde poate îmbunătăți unii dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, inclusiv pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Mai exact, un studiu publicat în The Journal of Nutrition a descoperit că persoanele care consumă frecvent ceai verde au un risc cu până la 31% mai scăzut de boli cardiovasculare. Un alt studiu a descoperit că „băutorii moderați de ceai au o progresie mai lentă a calciului din arterele coronare și un risc redus de evenimente cardiovasculare”.

4. Poate ajuta la arderea grăsimilor

În timp ce ceaiul verde poate ajuta la pierderea în greutate, s-a demonstrat că ajută în mod special la arderea grăsimilor. Un studiu din 2005 a constatat că ECGC și cofeina pot crește arderea grăsimilor. Un alt studiu a constatat că două porții de ceai verde pe zi au redus grăsimea abdominală.

5. Sprijină un sistem imunitar sănătos

Un alt beneficiu al ceaiului verde este sprijinul pentru sistemul imunitar. De fapt, mai multe tipuri de celule imunitare din sistemul imunitar adaptiv și înnăscut sunt afectate de EGCG și de ceaiul verde.

Ceai verde
Ceai verde/SURSA FOTO: Dreamstime/Vadim Zakirov

6. Ajută sănătatea creierului

Ceaiul verde conține aminoacidul L-teanină, care poate funcționa sinergic cu cofeina și astfel poate îmbunătăți funcția creierului.

Un studiu a constatat că L-teanina, combinată cu cofeina, poate îmbunătăți abilitățile cognitive. Deoarece ceaiul verde conține atât cofeină, cât și L-teanină, este considerat o super-băutură care oferă energie și un nivel mai bun de funcționare a creierului.

7. Previne apariția cancerului

Tot mai multe studii sugerează că un consum regulat de ceai verde poate ajuta la prevenirea unei maladii, inclusiv a cancerului. Astfel, s-a observat că femeile care au băut ceai verde au avut un risc cu 20 până la 30% mai mic de a face cancer de sân. Un alt studiu a constatat că bărbații care au băut ceai verde au un risc cu 48% mai mic de a suferi de cancer de prostată.

8. Poate scădea nivelul zahărului din sânge

Studiile au arătat că ceaiul verde poate ajuta la sensibilitatea la insulină și poate scădea nivelul zahărului din sânge, inclusiv zahărul din sânge și hemoglobina A1c.

Un studiu a constatat că participanții care au băut 6 sau mai multe căni de ceai verde pe zi au avut un risc cu 42% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Se pare că există o legătură între consumul de ceai verde și un risc mai scăzut de diabet.

9. Normalizează tensiunea arterială

Datorită efectului diuretic puternic, ceaiul verde ajută şi la reducerea tensiunii arteriale. În plus, compuşii conţinuţi de această plantă contribuie la revigorarea organismului, alungând stresul şi redând tonusul fizic şi psihic.

Este recomandat şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, pentru reducerea nivelului glicemiei din sânge şi protejarea ficatului de toxine.

10.  Risc redus de accident vascular

Consumul de ceai verde sau cafea a fost asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral.

Un studiu din 2013 a arătat că consumul de cel puțin o ceașcă de ceai verde pe zi a avut un impact pozitiv asupra riscului de accident vascular cerebral.

11. Ajută la longevitate

Un studiu a urmărit peste 40.000 de adulți timp de 11 ani și a constatat că cei care au băut 5 sau mai multe căni de ceai verde pe zi au avut mai puține riscuri de a muri din cauza bolilor de inimă, accident vascular cerebral și toate cauzele.

Un alt studiu a urmărit 14.000 de adulți în vârstă, timp de 6 ani, și a constatat că cei care au băut cel mai verde ceai aveau un risc cu 76% scăzut de a muri din toate cauzele.

12. O piele mai sănătoasă

Un studiu publicat în 2007 a constatat că ceaiul verde a încetinit creșterea celulelor pielii și o reducere a nivelurilor de antigen nuclear celular în proliferare la modelele animale, care sunt un semn distinctiv al tulburărilor inflamatorii ale pielii, cum ar fi mătreața sau psoriazisul.

Acest lucru a indicat că ceaiul verde poate îmbunătăți condițiile pielii inflamate și descuamate.