În acest context, ministrul Muncii a venit cu asigurări și a subliniat că „nu va rămâne nimeni cu o pensie mai mare decât salariul”.

Marius Budăi spune că nu va rămâne nimeni cu o pensie mai mare decât salariul

„Cred că trebuie să citim cu atenţie legea şi să nu mergem doar pe ce comunică unii care atunci când au fost la putere nu au făcut nimic. Discuţiile pe care le-a avut cu Comisia Europeană s-au concretizat în acele ultime trei amendamente.

Ce se spune prin amendamentul depus de vicepremier actual, fost ministru al Justiţiei, la discuţiile pe care le-a avut cu cei din Apărare, acum în calitate de ministru de Interne, şi cu cei din Justiţie, a fost o solicitare, şi aici trebuie să fim foarte atenţi, ca cei care astăzi îndeplinesc condiţiile şi astăzi pot să iasă la pensie, deci nu mâine.

Cei care îndeplinesc astăzi condiţiile să poată să mai rămână în sistem, păstrându-şi doar condiţia de vechime, nicidecum cea de calcul. Nu va rămâne nimeni cu o pensie mai mare decât salariul, sub nicio formă”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.

Nu ar fi surprinzător dacă ÎCCJ ar ataca la CCR legea pensiilor speciale

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că în cazul în care ÎCCJ atacă la Curtea Constituțională legea pensiilor speciale, nu ar fi o surpriză. El a explicat că, în general, Înalta Curte își manifestă un rol destul de proactiv în a ataca la CCR anumite legi.

Ministrul a menționat că atât el, cât și prim-ministrul, președintele Senatului și alți colegi din partidele politice au avut consultări permanente cu sistemul judiciar.

„Şi primul-ministru şi preşedintele Senatului şi subsemnatul şi alţi colegi din partide au avut consultări cu sistemul judiciar, permanent. Am explicat ce se poate şi ce nu se poate din perspectiva limitelor destul de rigide impuse de criteriile stabilte anterior în PNRR dar în acelaşi timp că prevederile legale vor respecta tot ceea ce înseamnă statutul magistraţilor şi independenţa magistratului”, a spus ministrul Predoiu.

Ministrul a menționat că nu ar fi o surpriză faptul că ÎCCJ ar sesiza CCR privind legea pensiilor speciale. El a adăugat că în ultimii ani au fost observate astfel de acțiuni din partea Înaltei Curți, precum sesizările referitoare la Codurile de procedură penală și Codul penal.

„Nu ar fi un eveniment inedit pentru că în general, Înalta Curte îşi manifestă un rol destul de proactiv, am văzut în ultimii ani, în a sesiza CCR, a făcut-o recent şi cu Codurile de procedură penală şi Codul penal, unele sesizări au fost respinse, altele admise. Până la urmă este un mecanism democratic dar sunt curios care sunt motivele”, a declarat Predoiu.