Vicepreședintele SNMF amenință că se va ajunge în instanță

Cererea medicilor de familie către casele de asigurări pentru achitarea de urgență a restanțelor este accentuată de avertismentul SNMF.  Instituția indică posibilitatea unor acțiuni legale în absența unei soluții prompte.

Vicepreședintele SNMF, Gindrovel Dumitra, a subliniat la RFI că situația financiară dificilă a medicilor de familie a atins un punct critic. El a spus că nu sunt suficiente fonduri pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile și pentru salariile personalului din cabinetele lor.

”Consecințele sunt reprezentate în primul rând de dificultățile în care își desfășoară activitatea cabinetele noastre (…). Avem dificultăți în a onora cheltuielile aferente funcționării, suntem într-o lună de iarnă, avem nevoie de încălzire, avem nevoie de energie electrică, de cumpărarea tipizatelor pe care le fomosim și așa mai departe. Plus, vorbim despre venitul medicului, deci medicii în acest moment se află într-o dificultate îngrozitoare, pentru că au niște obligații contractuale atât față de personalul angajat, cât și față de furnizorii de utilități, pe care trebuie să le onoreze”.

”Nu mai vorbesc de plățile care trebuie efectuate la final de lună și de trimestru către instituțiile statului, către ANAF. Ei bine, noi primim banii cu întârziere, însă în cazul în care noi nu plătim datoriile către stat, suntem penalizați. Este o dublă măsură”, mai explică medicul.

Medicii de familie cer caselor de asigurări să-și plătească urgent restanțele. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) avertizează că în caz contrar, se va ajunge în instanță.

Rafila crede că nu ar fi corectă taxarea consultațiilor

Altfel, într-o conferință de presă, Alexandru Rafila a comentat declarațiile unor medici de familie referitoare la posibila taxare a consultațiilor.

Ministrul Sănătății a exprimat incertitudinea cu privire la corectitudinea acestei abordări. A explicat că întreaga activitate medicală, inclusiv furnizarea asistenței medicale, este finanțată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin intermediul Caselor Județene de Asigurări de Sănătate.

În acest context, Rafila a subliniat independența financiară a acestor entități față de Ministerul Sănătății. De asemenea, a menționat că Casa Națională explorează soluții pentru a completa plățile din luna noiembrie, acoperind doar parțial serviciile medicale din domeniul medicinei primare.

Ministrul Sănătății a speculat că aceasta ar putea fi motivul pentru care medicii de familie au adus în discuție această problemă. Cu toate acestea, Rafila a exprimat speranța că situația nu va evolua către taxarea consultațiilor, considerând-o o presiune asupra cetățenilor.