În România, există medicamente gratuite pentru toate tipurile de cancer

Preşedintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătăţii, conf. univ. dr. Michael Schenker, a anunțat joi, 27 iulie 2023, că, în România, există medicamente gratuite pentru toate tipurile de cancer care constituie Programul Naţional de Oncologie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, motiv pentru care țara noastră stă mult mai bine la acest capitol decât alte state membre din UE.

„În momentul de faţă pe lista medicamentelor gratuite care constituie Programul Naţional de Oncologie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există medicamente pentru toate tipurile de cancer. Există medicamente inovatoare. Din fericire la acest capitol stăm mult mai bine decât multe alte ţări din Uniunea Europeană”, a zis el.

„Sunt situaţii punctuale, la fel cum a spus şi cu investigaţiile imagistice, care ţin foarte mult şi de management”, a spus el, atunci când a fost întrebat dacă poate garanta că nu există pacienți oncologici care să nu aibă acces la medicamentele necesare.

Pacienții oncologici vor avea acces mai ușor la servicii medicale

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, la rândul său, că pentru a face îngrijiri paleative, trebuie să impulsionezi.

„Noi am impulsionat deja prin faptul că am scos paturile de paliaţie din structura numărului total de paturi, avem un proiect. Cred că scopul important este cel legat de îmbunătăţirea accesului la servicii medicale pentru pacienţii oncologici, asta trebuie să fie filosofia”, a zis el la finalul ședinței de guvern de joi.

Planul de Control al Cancerului va dura cinci ani

Alexandru Rafila a spus, totodată, că Planul de Control al Cancerului este un plan care durează cinci ani, nu un document prin care se aprobă legile astăzi, iar mâine situația s-a îmbunătățit.

„Adoptarea acestor norme este un proces, o parte din ele au fost adoptate la 30 iunie, cum era prevăzut în Planul Naţional, astăzi am operaţionalizat o parte din acele norme care nu puteau fi operaţionalizate datorită imposibilităţii de finanţare şi am extins serviciile de radioterapie pentru pacienţii oncologici.

De asemenea, a intrat în vigoare şi a putut să fie operaţionalizat Programul Naţional de Oncologie, care introduce testarea genetică şi terapia personalizată. Săptămâna viitoare, au fost deja în primă lectură cele două hotărâri de guvern care completează întreg cadrul normelor acestui plan”, a explicat el.