Ce a discutat Marcel Ciolacu cu delegația FMI?

Delegația Fondului Monetar Internaţional (FMI) a făcut recomandări oficiale după ce a verificat situația financiară a României. Majorarea taxelor, impozitul progresiv și majorarea etapizată a pensiilor sunt cele mai importante măsuri pe care România trebuie să le ia.

La întrevederea cu delegaţia FMI, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că Guvernul susţine investiţiile masive din fonduri naţionale şi europene, măsurile de combatere a evaziunii fiscale prin digitalizarea ANAF şi reformarea aparatului bugetar, ca soluţii importante pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi reducerea deficitului bugetar.

Întrevederea a avut loc, la Palatul Victoria, la încheierea vizitei obişnuite a FMI dedicată analizei evoluţiei economice şi financiare şi de actualizare a perspectivelor macroeconomice ale României.

„Măsurile de reformă bugetară şi instrumentele digitale de combatere a evaziunii fiscale decise la finalul lui 2023 şi implementate de la începutul acestui an îşi vor face simţite efectele în următoarele luni. Printr-o colectare mai bună în România, vom continua reducerea deficitului. Semnalele pe care le avem deja pentru luna ianuarie sunt îmbucurătoare şi am dori să rediscutăm proiecţiile împreună cu echipa FMI, după încheierea primului trimestru din 2024”, a declarat Ciolacu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Fondul a remarcat impactul pozitiv al investițiilor directe în economie

Totodată, prim-ministrul a reconfirmat că reforma aparatului bugetar continuă şi se va finaliza la jumătatea acestui an, iar Guvernul va lucra în ritm susţinut pentru a elabora în termen toate reformele stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Conform comunicatului, experţii FMI au concluzionat, între altele, că măsurile luate de Guvern anul trecut au contribuit la menţinerea stabilităţii macroeconomice, la reducerea deficitului bugetar şi inflaţiei peste estimările anterioare.

Delegaţia FMI a remarcat impactul pozitiv al volumului de investiţii directe în economia României şi a identificat în creşterea consumului intern o potenţială sursă de creştere economică pentru anul în curs. Cele două părţi au fost de acord că ţinerea sub control a deficitului rămâne principala provocare a Guvernului pe termen mediu, se arată în comunicat.

Delegaţia, condusă de Jan Kees Martijn, a fost primită la Palatul Victoria de prim-ministrul Marcel Ciolacu, alături de vicepremierul Marian Neacşu, de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ministrul Economiei, Radu Oprea, şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.