Astăzi este o zi decisivă pentru Tarom și Blue Air. Premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, vor avea discuții astăzi cu reprezentanţii companiilor de transport aerian Tarom (controlat de stat) şi Blue Air (privat). Întâlnirea are loc în contextul în care cele două companii aeriene sunt extrem de afectate de criza provocată de pandemie. În cazul Tarom, problemele financiare fiind vechi de 11 ani, timp în care firma controlată de Ministerul Transporturilor a înregistrat pierderi în fiecare an.

În ceea ce privește Blue Air, ministrul Transporturilor Lucian Bode a spus că statul român ar trebui să aloce fonduri pentru „salvarea” Blue Air, dar şi să devină acţionar la această companie.

Trebuie menționat că Blue Air a declanşat recent procedura de concordat preventiv, un mecanism de evitare a insolvenţei, care permite unei companii să propună creditorilor – care deţin peste 75% din creanţe – un plan de redresare şi plată a datoriilor. Blue Air a anunțat că în urma măsurilor excepționale din pandemie a pierdut 100 de milioane de euro din veniturile prognozate. Blue Air necesită restructurarea și rescadențarea unei datorii de 160 de milioane de euro.

În context, ca umare a deciziei autorităților de a prelungi starea de alertă națională până la 15 august 2020 și a interzicerii tuturor zborurilor către / dinspre țări care nu se află în „Zona Verde”, menționate în lista emisă de CNSU, Blue Air este nevoită să anuleze zborurile către / dinspre Stockholm (ARN), până pe 15 august, se arată într-un comunicat de presă al companiei. Potrivit sursei citate, în funcție de actulizările asupra listei țărilor care se află în “Zona Verde” Blue Air va continua să actualizeze statusul zborurilor sale.

Conform planului ar avea nevoie de un an și jumătate pentru redresare.

În ceea ce priveşte compania Tarom, ministrul Transporturilor spunea recent că estimează scăderi de personal care să ajungă până la 700 de persoane. În aprilie, peste 1.100 de angajaţi ai Tarom au intrat în şomaj tehnic.

Guvernul a aprobat încă din luna aprilie, printr-un memorandum, acordarea a câte unui ajutor pentru companiile aeriene Tarom şi Blue Air, pentru compensarea efectelor pandemiei.