O cerere de insolven­ţă nerecunoscută de nimeni pare a confirma zvo­nurile ­­­des­pre problemele financiare ale firmei de pariuri, în timp ce planurile generoase de expansiune sunt umbrite de trecutul controversat al patroanei.

Firma Super Bet Betting & Gaming a cerut intrarea în insolvenţă, într-o cerere depusă pe 7 septembrie la Tribunalul Bucureşti. „Nu ştim cine a făcut asta, însă sigur nu a fost administratorul companiei şi nici cineva mandatat de el. Ar putea fi o glumă proastă din partea competitorilor“, spune Augusta Dragic, deţinătoarea a 95% din acţiunile companiei. „S-au limpezit lucrurile la termenul de judecată din 10 septembrie. Instanţa a înţeles că persoana care a depus solicitarea nu era îndrituită să o facă“, spune, la rândul său, Liviu Petrina, administratorul firmei, deţinător a 5% din părţile sociale, fost diplomat, fost fruntaş ţărănist după 1989 şi, nu în ultimul rând, tatăl acţionarului majoritar.

Bugetul Rapidului, în pericol?

Surse din piaţa pariurilor spun că sub aparenta eroare s-ar putea ascunde, însă, o tentativă de eludare a creditorilor, abandonată la scurt timp după lansare. „Din câte ştiu, dacă la sfârşitul lui 2009 avea datorii de circa 150.000 de euro, acumulate în numai două luni, acum s-a ajuns la peste un milion de euro debite. Ştiu că sunt chirii neachitate şi că salariile se plătesc cu întârziere, ceea ce ar putea fi un alt semn legat de sănătatea financiară a companiei“, spune proprietarul unei firme concurente.

El mai aduce în discuţie şi un amănunt din trecutul Augustei Dragic: în 2009, aceasta a fost condamnată defi­nitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune de către Curtea de Apel Timişoara (care a confirmat deciziile instanţelor inferioare), iar în 2006 a fost condamnată, pentru aceeaşi infrac­ţiune, la şase luni închisoare cu suspendare de către Judecătoria Caransebeş.

Un alt motiv pentru care Super Bet şi-ar putea dori intrarea în insolvenţă: un contract de sponsorizare (în valoare de 500.000 de euro, dacă se includ şi bonusurile de performanţă) semnat cu Rapid. Pe care compania n-ar mai dori să-l onoreze. „Nouă nu ne dă emoţii prea mari. Compania Marketing Clan, către care am externalizat această activitate, este răspunzătoare. Dacă nu le plăteşte Super Bet, trebuie să obţină bani din alte surse“, spune preşedintele clubului din Giuleşti, Dinu Gheorghe.

„Mie mi-e greu să mă pronunţ asupra acestui caz. E o chestiune internă a companiei“, spune specialistul în piaţa pariurilor sportive Daniel Smeadă. Însă, afirmă el, se observă clar că domeniul se află de mai multă vreme în scădere. „E o generaţie nouă de pariori, care ştie să utilizeze computerul şi plăţile online şi care preferă să folosească site-urile specializate. În acest fel, scapă şi de o serie de taxe. În plus, criza a făcut ca bugetele multor clienţi să se diminueze“, explică acesta. Smeadă mai afirmă şi că intrarea pe piaţă a Bet Café Arena, reţeaua de agenţii de pariuri deţinută de Dinu Patriciu, a jucat un rol în diminuarea cifrelor de afaceri pentru ceilalţi jucători.

Insolvenţa, modă printre pariori

229-57146-13_dice_shutterstock_37.jpgÎn urmă cu un an, pe 19 august 2009, activitatea Astra Sport Bets, care deţinea circa 400 de agenţii de pariuri, era suspendată de Ministerul Finanţelor pentru o datorie de şapte milioane de lei către Fisc. Potrivit mai multor surse, compania a intrat în insolvenţă, dar activitatea a continuat, în aceleaşi agenţii, sub un nume schimbat şi pe o firmă nou-înfiinţată – Great Game SRL. O mişcare similară ar fi avut loc şi în cazul Fortuna Bettings. Aici, după acumularea unor datorii de circa 600.000 de euro şi a unei pierderi de circa 400.000 de euro în 2006, care au şi dus la faliment doi ani mai târziu, activitatea de pariuri ar fi continuat prin intermediul unei alte companii, PublicBet.

Augusta Dragic susţine că nu se pune problema unei astfel de strategii în cazul Super Bet. „De la începutul anului, am deschis zece agenţii, ajungând în prezent la 70. Dorim să terminăm anul cu 85 de agenţii operaţionale, iar pentru 2011 sunt bugetate investiţii pentru a atinge 200 de spaţii, în special datorită unui nou format, Super Bet Express, care va intra direct pe piaţa agenţiilor mici (de 25-40 mp)“, explică ea. Asta ar face să se majoreze cota de piaţă a companiei, de la 10-12%, în prezent, dintr-o piaţă de circa 150 de milioane de euro, la circa 20% dintr-o piaţă de 200 de milioane de euro la sfârşitul lui 2011, estimează acţionarul principal al firmei. Dacă aceste planuri vor fi sau nu puse în practică, doar timpul o poate demonstra.

0,59 mil. lei erau datoriile înregistrate de firma ilfoveană Super Bet Betting & Gaming la 31 decembrie 2009, la două luni şi o săptămână de la înfiinţare