După cum vă promiteam în precedentul episod, ne vom ocupa de un parc special, Bioparc pe numele său. Considerați-vă avertizați, pierderea ar fi numai a voastră dacă ați rata o vizită în deosebita gradină zoologică de nouă generație. Și oare ce ar însemna acest concept? În primul rând, cel mai important aspect este că vizitatorii sunt “scufundați” in mijlocul animalelor, animale ce trăiesc intr-un mediu cât mai fidel celui natural.

Motivul pentru care am folosit conceptul de scufundare este acela că Bioparc vă propune un mediu fără bariere între voi și animale. Sigur, ținând cont de faptul că este o grădină zoologică, fie ea și de nouă generație, barierele există in continuare, însă au încercat ascunderea acestora sau integrarea în mediu. Astfel, vă veți putea plimba literalmente printre animale, veți asista la toate activitățile acestora, într-un mediu pe cât posibil apropiat de cel original. Discutând cu unul dintre cei ce fac parte din echipa de întreținere a acestui parc, ne-a fost subliniată importanța pe care o acordă tuturor acelor detalii care contribuie la impresia de unitate a întreg ecosistemului, în felul acesta ajutând și animalele să se integreze în acest tot.

Având in vedere că parcul poate fi destul de aglomerat, vă recomandăm să vă începeți vizita în jurul orei 10 dimineața, aceasta fiind ora deschiderii. Cât despre ora închiderii, ea variază în funcție de anotimp (de la ora 18.00 până la ora 20.00). Totuși, avantajul de a veni seara este că puteți vedea cum sunt hrănite animalele. Prețul unui bilet este de 23,80 euro (18 euro pentru copii între 4 si 12 ani, gratuit pentru copii sub 4 ani).

Acum haideți să vedem cum s-ar desfășura o plimbare în Bioparc. În momentul în care ați intrat în parc, o suprafață de aproximativ 100,000 m2 se va desfășura in fața voastră. Traversați cu încredere podul peste albia râului și veți lăsa în urmă orașul, pătrunzând într-o lume deosebită. Parcul este împărțit în trei secțiuni majore, respectiv Savana africană, Africa ecuatorială și Madagascar. Încă de la început veți fi aproape de animale. Da, foarte aproape. Evident, fiecare are o reprezentare diferită asupra conceptului de apropiere, însă cu siguranță senzația este amplificată de lipsa obișnuitelor garduri, cuști șamd.Totul este foarte bine gândit astfel încât sa vă dea senzația mult pomenită de scufundare, de a simți că faceți parte din peisaj, evitând acel sentiment de spectator atât de des întâlnit la o grădină zoologică obișnuită.

Continuați-vă plimbarea și veți trece pe lângă rinoceri, zebre, struți, toate aceste animale alergând într-o zonă comună, printre copaci și stânci. Totuși, lipsa cuștilor este compensată  printr-o inteligentă folosire a elementelor naturale, eficient integrate în peisajul general. Până acum nu s-au înregistrat cazuri de animale prea curioase să cunoască vizitatorii, dar cine poate ști cu adevărat ce se va întâmpla…Nici măcar lemurienii, printre care vă sfătuim să faceți o plimbare (atenție, zona lor este oarecum retrasă), nu vă vor acorda o atenție exagerată, poate doar cu excepția unor priviri curioase. Se pare că au o experiență bogată cu oamenii ce-i vizitează astfel că vor aborda din proprie inițiativă poziții care să îi avantajeze la fotografiat.

Trecând în continuare pe lângă berze africane, căprioare si antilope, ne apropiem de zona elefanților africani. Iar când spunem zonă, ne referim la propriul spațiu, ce cuprinde stânci, un lac, ba chiar și o mini cascadă. Nu au probleme nici ei în a poza în timp ce se spală, însă veți observa poate, asa cum e și normal de altfel, că zonele cu animale potențial periculoase sunt delimitate mai clar, eventual cu un spațiu generos păstrat. Acest aspect contribuie și la a înțelege că avem de-a face cu animale lăsate libere, dar care trebuie respectate. De altfel, acesta este cuvântul de bază ce ar putea fi definiția Bioparcului, respectul pentru animale. Chiar dacă ideea de grădină zoologică implică animale în captivitate, cei de aici au făcut eforturi pentru a le asigura animalelor un mediu apropiat de cel de acasă.

Un uriaș trunchi de copac prin care trecem ne duce în zona maimuțelor. Da, au și ele o zonă generoasă pusă la dispoziție, numai bună pentru relaxare. Iar dacă le convingeți să vă ofere un zâmbet, cu atât mai bine. Continuându-ne plimbarea, putem observa o multitudine de păsări, iar ulterior câteva girafe. Ar fi o idee să mai înaintați un pic, aleea se va înălța, iar dacă veți avea noroc, veți fi aproape la nivelul girafelor. Mai faceți câteva poze leilor, dar și broaștelor țestoase, iar apoi încercați să asistați la un spectacol ale cărui staruri sunt chiar animalele – de obicei are loc la ora 13.00, în zona specială.

Dacă ar fi să alcătuim un top al celor ce nu pot fi ratate în Valencia, cu siguranță că Bioparc ar fi în top 3. Indiferent dacă mergeți cu sau fără copii, vă veți aminti cu siguranță de acest loc. Dar mai ales dacă sunteți cu un copil, spunem noi. Cantitatea de informație cu care poate rămâne un copil după o vizită la această gradină zoologică este foarte mare, iar distracția de care va avea parte cu siguranță că va compensa prețul relativ ridicat al biletului de intrare.

Iar dacă tot am ajuns la subiectul celor ce nu pot fi ratate în Valencia, vom povesti despre evenimentul anului, Fallas de Valencia. Cea mai cunoscută sărbătoare a orașului, ce are loc anual între 15 și 19 martie, atrage foarte mulți turiști dornici să asiste și să participe la petrecerea continuă. Artificiile, procesiunile religioase, formațiile ce cântă pe străzi, bucuria tuturor participanților, zgomotul contribuie la o atmosferă incendiară la propriu. Spunem asta întrucât focul este elementul comun al tuturor celor cinci zile. In fiecare zi, spectacole pirotehnice se desfășoară atât în Plaza del Ayuntamiento, cât și în alte cartiere.  Și ca un final apoteotic, ultima zi aduce cu ea arderea păpușilor (fallas) ce dau numele festivalului și care au dat și Valenciei numele de Ciutat fallera. Dacă veți dori să ajungeți special pentru acest eveniment, este bine de știut că trebuie să vă pregatiți din timp cu rezervări întrucât orașul este supraaglomerat în perioada respectivă. Ce vă sfătuim este ca atunci când veți face parte din mulțimea din Plaza del Ayuntamiento, să țineți cont de faptul ca momentul în care se dă foc celor mai mari dintre fallas poate produce oarece aglomerare de oameni, dacă nu chiar poate pune în pericol pe cei aflați mai aproape de păpuși. Sigur, cei ce organizează își iau măsuri de protecție, dar nu se știe niciodată.

Indiferent de ce ați dori să faceți în Valencia, un lucru e sigur: veți dori să vă bucurați de minunata gastronomie locală. V-am mai povestit în prima parte despre ce puteți mânca aici, acum o să vă dăm câteva recomandări referitoare la locurile unde o puteți face.

În primul rând, regula valabilă de altfel în întreaga Spanie, nu prea există restaurante. Nu, nu e cazul să vă speriați, lumea nu mănâncă acasă ori pe stradă. Însă termenul de restaurant spaniol diferă de cel cunoscut nouă. Mai degrabă bodegă sau tavernă s-ar apropia de locurile în care spaniolii ies la masă. Astfel, recomandarea noastră este să urmăriți cele două reguli de bază:

–       Localul trebuie sa fie aglomerat, pe cât posibil cu localnici – sigur, nu e cazul să le cereți documentele de identificare, îi puteți crede pe cuvânt

–       Cu cât sunt mai multe șervețele aruncate pe jos, cu atât e mai bun locul – spaniolii au acest obicei de a arunca pe jos șervețelele folosite

 
Specific Valenciei este că masa de seară are loc o idee mai devreme decât în alte orașe din Spania, pe undeva pe la 21,30. Sigur, asta înseamnă oricum mai târziu decât am fi noi obișnuiți, dar când esti în Roma…Totuși, dacă înainte ați fost în Barcelona spre exemplu, s-ar putea să găsiți toate locurile de la restaurante pline și va trebui să vă plimbați spre a găsi un loc disponibil. O altă regulă universal valabilă este că localurile aflate în centrul orașului, cum ar fi Plaza de la Reina nu sunt cele mai autentice cu putință, ca să nu mai vorbim despre prețurile mai ridicate. Din seria „nu faceți ca noi”, vă putem spune ca sfatul anterior vine dintr-o experiență personală, respectiv într-o seară de vară, ajunși în Valencia și încă sub impresia altui oraș spaniol, am ieșit la masă pe la ora 22,15. Evident, singurele locuri libere găsite în zona Plaza de la Reina au fost la un restaurant care ar fi trebuit să ne dea de bănuit prin aceea că era lipsit de vreun client. Sigur, amabilitatea chelnerilor ne-a mai liniștit, însă mâncarea sub orice critică, prezentată foarte pompos, ne-a adus înapoi la o realitate tristă. Poate că nota de plată ar fi salvat seara, dar nu, a fost doar confirmare a unei seri ratate, însumând aproximativ 140 euro pentru patru persoane, în condițiile în care experiența în sine nu ar fi meritat mai mult de o treime din sumă, iar o masă dintr-un restaurant normal n-ar trebui să depășească 20-25 euro pentru o persoană. Este doar o întâmplare, menită a ne arăta că e nevoie de o minimă documentare înaintea unei vacanțe, dar se pare că cititorii noștri cunosc deja asta din moment ce au citit serialul despre Valencia, serial care se încheie aici.
Citește și Ce să nu ratezi când ajungi în Valencia (I) Ce să nu ratezi când ajungi în Valencia (II)