Citește și Ce să nu ratezi când ajungi în Valencia (I)
Citește și Ce să nu ratezi când ajungi în Valencia (III)
Dacă aveți mai puțin timp la dispoziție, puteți lua bus-ul turistic din Plaza de la Reina, alegând una dintre cele două rute disponibile – Valencia Historica sau Valencia Maritima. După cum vă dați seama din nume, Valencia Historica vă propune un oraș pe care să îl înțelegeți din punct de vedere al evoluției sale istorice și arhitectonice, pe când ruta Maritima vă ajută să descoperiți influența mării Mediterane și felul în care a modelat orașul. Vă recomandăm să faceți această plimbare pe ambele rute pentru că reprezintă un mod structurat de a cunoaște cele mai importante aspecte din istoria unui oraș. Totodată, tariful de 17 euro (24 ore) sau 19 euro (48 ore) pentru adulți, respectiv 10 sau 11 euro pentru copii, este suficient de rezonabil.
Evident, în funcție și de timpul disponibil, ar fi de preferat să vă rezervați două zile pentru plimbare, având astfel posibilitatea de a vă bucura în tihnă de tot ceea ce vă oferă Valencia, precum și de a coborî din autobuz acolo unde simțiți nevoia. Ca peste tot, sistemul este hop on – hop off, adică puteți coborî și urca in autobuz de câte ori doriți, în intervalul ales. Totodată, sistemul poate suplini și transportul în comun.
Chiar dacă mulți dintre cei care vor să simtă cu adevărat pulsul unui oraș au dobândit o anume respingere a bus-ului turistic, adevărul este că acesta reprezintă un ajutor pentru orice persoană aflată în vacanță, care încearca să înghesuie într-un timp limitat cât mai multe obiective. Totul este să încercați să îmbinați atât “bifatul” obiectivelor turistice cât și „hoinăreala” cea atât de plăcută si generatoare de surprize.

Iar de obiective de vizitat nu duce lipsă nici Valencia. Ambele rute pornesc din centrul orașului, Plaza de la Reina, purtându-vă ulterior spre Institutul de Artă Modernă, apoi la Muzeul de Arte Frumoase, trecând pe lângă Mercado Central (Piața Centrală), La Lonja (fosta Bursă de mătase), Torres de Quart, Palau de Justicia, Palau de la Musica și Torres de Serranos.  Ca în orice alt oraș, vă sfătuim să coborâți pe cât posibil din bus-ul turistic pentru a arunca o privire la fiecare dintre cele enumerate.

Ca să începem cu începutul, când ajungeți în Plaza de la Reina, nu urcați imediat în bus, rezervați-va ceva timp pentru a admira frumoasa piață centrală, cu numeroasele cafenele și restaurante. Totuși, regula de bază este că admiratul de la o cafenea sau mâncatul costă o idee mai mult aici decât pe străduțele din spate, doar voi decideți dacă merită. Chiar dacă nu va așezați la o masă, nimic nu vă împiedică să observați Catedrala cu a sa celebră clopotniță, El Miguelete (Torre del Micalet în valenciană). După cum deja v-ați obișnuit, și catedrala din Valencia este construită pe locul în care a fost o moschee, dar asta nu face decât să contribuie la legenda sa, legendă bazată în principal pe aceea că aici s-ar afla nici mai mult nici mai puțin decât Sfântul Graal. Totuși, deși pare extrem de greu de crezut, se pare că există istorici care sunt de acord cu această teorie. Nu vă rămâne decât să descoperiți dacă celebra cupă de băut se află in catedrală. Și dacă legenda Graal-ului nu v-a convins, consolați-vă cu imaginea Valenciei privită de sus, din simbolul orașului, El Miguelete. Terminat în 1429, turnul vă oferă o superbă panoramă a orașului de la o înălțime de 51 metri. Vizita catedralei și urcatul în turn vă vor costa 5 euro (4 euro pentru copii).

La Lonja, edificiu din secolul al XV-lea, trecut de UNESCO pe lista celor din Patrimoniul Mondial, este unul din locurile la care merită să vă opriți în explorarea voastră. Intrarea este liberă, iar în plus puteți beneficia de un tur cu ghid, la anumite ore. Singura problemă ar putea fi că limba spaniolă este singura folosită in tur, dar merită să mergeți oricum, măcar pentru plăcerea vizitei, pe lângă impresionanta arhitectură a fostei Burse de mătase.

Și pentru că plimbarea de până acum s-ar putea să vă fi obosit, vă propunem câteva momente de relaxare în Mercado Central, piața ce datează din 1928. Sigur, cuvântul relaxare nu pare cel mai potrivit în contextul larmei create de vânzători și de cumpărători, însă câteodată trebuie să ne credeți pe cuvânt atunci când vă promitem că vă veți încărca bateriile. Și chiar dacă vizual veți fi asaltați de multitudinea de culori ale produselor comercializate aici, o degustare de jamon, produse de patiserie sau chiar fructe de mare vă va revigora. Iar dacă într-adevăr ați obosit deja, in spatele pieței s-ar putea să găsiți un loc la cafeneaua de unde n-ar trebui să ratați admirarea deosebitului tavan.

După ce v-ați încărcat bateriile corpului, de ce să nu procedați la fel și cu cele ale minții, intrând în Muzeul de Arte Frumoase, al doilea muzeu spaniol după El Prado din Madrid. De la pictura de secole XIV-XVI (valencieni timpurii), trecând prin Renaștere (Tizian, Pinturicchio, Vicente Macip), apoi secole XIX-XX (Velazquez, Van Dyck, Ribalta) și ajungând la epoca contemporană, pasionații se vor bucura de vizita la acest muzeu. Precum la alte obiective valenciene, intrarea este gratuită, acesta fiind un semn evident de atragere a turismului. Pe lângă faptul că autoritățile locale, în colaborare cu cele centrale spaniole, au investit în dezvoltarea celor ce pot fi vizitate atât de către turiști, cât și de către localnici, prețurile de acces au fost păstrate la un nivel modic pentru a încuraja accesul neîngrădit. Poate că acesta reprezintă un model de urmat pentru acele țări care pun pe prim plan promovarea brandului turistic, fără a se preocupa și de restaurarea si punerea în valoare a obiectivelor turistice sau culturale.

Există persoane ale căror preferințe se îndreaptă spre modernism, pentru ei existând Institutul de Artă Modernă (IVAM). Iar dacă exponatele permanente nu vă vor atrage, există și expozițiile temporare, precum cele de fotografie ori despre expansiunea umană. Pentru a demonstra teoria din paragraful anterior, intrarea vă va costa “impresionanta” sumă de 2 euro.

În plimbarea voastră prin Valencia s-ar putea să vă întâlniți cu câteva turnuri de piatră ce fac parte din vechiul zid de apărare a orașului vechi. Dacă sunteți o persoană cu mai multă imaginație, suntem siguri că vă puteți imagina destul de ușor un zid masiv de piatră, întrerupt de turnuri de apărare, precum Torres de Quart sau Torres de Serranos, zid care înconjura orașul. Construite în secolele XIV-XV, turnurile au asistat la diverse bătălii purtate în apropierea lor, purtând încă urmele Războiului de Independență spaniol de la începutul anilor 1800. Ambele se pot vizita, din vârf putând observa desfășurarea orașului, precum și vechile căi de acces.

Iar după o vizită posibil obositoare, deși recomandarea este să se desfășoare pe mai multe zile, v-ați putea intoarce in Plaza de la Reina. Pe una dintre străduțele ce pleacă din piață veți găsi cu siguranță un restaurant/bodegă la care să vă trageți sufletul și să vă delectați cu una dintre nenumăratele tapas despre care v-am povestit și în episodul trecut.

Ca încheiere apoteotică a zilei, o puteți lua pe străduțe spre Plaza del Ayuntamiento (primăria). Clădirea primăriei este cea care domină piața, iar în vârful ei veți vedea și auzi clopoțeii imensului ceas. Tot aici este și clădirea Poștei, unde merită să intrați și să admirați tavanul impresionant. În mijlocul pieței există și o fântână arteziană, iar în timpul unei vizite în Valencia am fost martorii unui show pus la cale de primărie, spectacol care a constat în umplerea fântânii cu spumă de baie, ceea ce s-a tradus prin foarte mulți oameni adunați, bătându-se în rând cu copiii. Și oare cum poate cineva rata Plaza de Toros, construită între 1850 și 1860? Dacă aveți noroc și sunteți în Valencia în timpul unei fieste (precum Fallas), vă asigurăm că spectacolul taurin merită toți banii plătiți pe bilet. Apropo de acesta, prețurile încep de la 10 euro și ajung la 140 euro. Să țineți cont de faptul că diferențierea se face în funcție de așezarea la umbră sau la soare, mai sus sau mai jos. Evident, locurile la umbră sunt cele recomandate, dar totodată și cele care se vând cel mai repede.

În încheierea părții a doua a seriei noastre despre Valencia, sperăm doar că plimbarea de astăzi nu v-a extenuat peste măsură astfel încât veți mai avea resurse pentru ultimul episod, cel care se va axa pe un parc special și pe gastronomie/locuri de mâncat.
Citește și Ce să nu ratezi când ajungi în Valencia (I)
Citește și Ce să nu ratezi când ajungi în Valencia (III)