Oficialul a transmis că Guvernul va veni cu o procedură privind amnistia fiscală, dar că aceasta nu ar mai trebui numită amnistie fiscală, ci „restructurare financiară”.

„Hai să schimbăm denumirea, pentru că se face o confuzie aici. Poate o numim restructurare financiară, la nivel de companii, pentru că au fost foarte multe păreri – pro, contra, discuții, dezbaterii și așa mai departe. În următoarele, zile săptămâni, nu foarte multe, se va definitiva un astfel de proiect. Dar acest proiect are în vedere ce anume? Respectarea cadrului legal european. (…) Doi la mână, este important să dăm o șansă unor companii să reintre în economie ca actori activi și nu doar să-și ducă viața de la o zi la alta. Mediul privat, în special IMM-urile, trebuie să înțeleagă că, odată ce un astfel de lucru se produce, vor avea mult mai multe posibilități de a veni împreună cu acest mari companii, în zona de proiecte, și publice, și private, și vom ataca întreaga companie, nu doar un segment sau altul. Vor fi și companiile de stat sau private cu datorii la stat”, a afirmat Teodorovici, la Antena 3, citat de Cotidianul.ro.

În schimb, pentru cele care nu au datorii la stat, „trebuie să găsim, anul viitor, o facilitate”, a subliniat ministrul Finanțelor, dar fără să descrie mecanismul. „Vom ieși, în săptămânile următoare, cu o discuție întâi în Guvern, în Coaliție, și după aceea vom prezenta public un astfel de mecanism”, a completat Teodorovici.

În cazul persoanelor fizice, se va aplica diferit. „La persoanele fizice este o chestiune clară. Cele care au declarat veniturile pe 2018, au de plătit, până în 30 martie 2019, obligațiile fiscale – CAS, CASS și impozit pe venit. Dacă plătesc până în decembrie 2018, au o reducere de 5% la aceste obligații”, a precizat Teodorovici.

În schimb, în condițiile în care în ultimii cinci ani ANAF nu a trimis decizii de impunere, ministrul susține că i-a cerut acestei instituții ca împreună cu Centrul Național de Informații Financiare de la Finanțe să facă o centralizare pentru fiecare contribuabil, care să arate obligațiile restante din fiecare an.

„Vom ști exact cât are fiecare de datorat statului, ca să ajungem la un moment T0, ca să nu mai stăm cu această istorie destul de lungă cu obligațiile față de stat neachitate. Atunci, va fi aceeași obligație de plată până în martie 2018, dar statul, pentru că nu a avut un rol activ, în a informa contribuabilul vizavi de ceea ce are de plătit, vor putea acorda un mecanism de stimulare a acestor plăți până în decembrie, adică se vor putea acorda niște reduceri substanțiale, pentru ca aceste persoane să plătească până la final de an curent”, a mai spus ministrul.