Guvernul  se va întruni duminică în şedinţă pentru a aproba cele două proiecte de legi privind măsurile de austeritate convenite cu FMI.

Potrivit primului act normativ, referitor la măsurile necesare restabilirii echilibrului bugetar, cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar, se diminuează cu 25%.

Pentru a vedea textul complet al proiectului de lege, click aici

Prevederile se aplică în mod corespunzător şi personalului angajat în cadrul Băncii Naţionale a României, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Actul normativ mai prevede că începând cu drepturile lunii iunie, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, se diminuează cu 15%. La determinarea cuantumului brut al pensiilor ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei.

Pensiile magistraţilor şi parlamentarilor trebuie recalculate în 30 zile

Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor prevede ca în termen de 30 zile vor fi recalculate pensiile speciale ale magistraţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi.

Pentru a vedea textul complet al proiectului de lege, click aici

Pensiile militare de stat şi pensiile poliţiştilor şi funcţionarilor din administraţia penitenciarelor vor fi recalculate în 5 luni.

Tot în maximum 30 de zile vor fi recalculate şi pensiile de serviciu ale procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, ale personalului diplomatic şi consular şi ale funcţionarilor publici parlamentari.