Ministerul de Finanțe a dat detalii despre programul Prima casă. Anul trecut au fost acordate: 20.423 garanţii, în valoare totală de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garanției acordate de  94.000 lei, precum și 7.160 promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei, se arată într-un comunicat de presă. De la lansarea Programului în anul 2009 şi până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanţii și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei. Finanțatori participanți în program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole și Leumi Bank.

Alocarea plafonului total al garanțiilor care pot fi emise în anul 2019 în cadrul Programului se face la solicitarea finanțatorilor participanți de către FNGCIMM, cu acordul MFP, conform  Procedurii și criteriilor de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 3097/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 963 din 6 decembrie 2017.

Eugen Teodorovici a anunțat, luni, că cea mai importantă modificare luată în calcul este orientarea mai hotărâtă a programului „Prima Casă” spre zona socială. „Programul ‘Prima Casă’va continua, numai că am spus că discuţiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrală au fost pentru a-l face mai social, mai îndreptat către zona socială. Probabil că până la final de februarie vom avea forma propusă. (…) Mă refer la suprafaţa casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu îţi iei casă de 500 de metri pătraţi, prima casă, îţi iei o casă pentru familie atât cât poţi…”, a declarat Teodorovici.