Ziua în care retailerii de electronice și electrocasnice au reduceri masive – și care este ultima vineri din luna noiembrie – s-a transformat în.. ”mai multe zile”, pe care unii retaileri le-au consumat deja cu mult înainte de data oficială. Iar scopul este unul clar: vânzări mai mari decât concurența.

Așa că, după ce au avut reduceri de 50% cu ocazia sărbătorii de Halloween, care tocmai s-a încheiat, cei mai mari retaileri de la noi se pregătesc pentru încă două zile de foc: 21 și 28 noiembrie, când prețurile vor fi tăiate chiar și cu 70%. Și nu, nu este o păcăleală: cel mai probabil și anul acesta unele magazinele de la noi vor lansa Black Friday mai devreme cu o săptămână.

Dar care sunt ofertele celor mai mari retaileri de la noi – eMag, Flanco, Domo, Altex – cu puțin timp înainte de acest eveniment? Ei bine, o scurtă privire pe site-urile lor scoate la iveală oferte ușor accesibile chiar și acum: o tabletă poate fi cumpărată și cu 249 de lei la Flanco – cea mai ieftină ofertă -, dar și cu circa 2.800 de lei de la eMag – una dintre cele mai scumpe. Depinde de ce își dorește fiecare, în funcție de marcă și aplicațiile pe care le poate folosi.

Și în cazul telefoanelor, lucrurile stau cam la fel: poți cumpăra un telefon mobil Samsung I8200 Galaxy S3 Mini Value Edition, 8GB, cu o reducere de 20 de lei de la eMag sau poți plăti peste 1.000 de lei pe un telefon  Samsung i9301 GALAXY S3 Neo, 16GB, la Flanco. În prezent, reduceri mai mari sunt la accesorii, care pot fi cumpărate chiar și cu 25% mai puțin față de prețul inițial.

Pentru obiectele mari, situația arată un pic diferit: rar vezi o reducere în afara evenimentelor speciale. Așa că, mai bine aștepți până la Black Friday. Cel puțin în unele cazuri. Cu alte cuvinte, acum, un televizor LED Full HD, 80 cm, SAMSUNG UE32H5000, poate fi cumpărat cu aproape 1.400 de lei la Altex, în timp ce  un Televizor LED Smart Full HD 3D, 126 cm, PANASONIC TX-50AS650E depășește 5.000 de lei.

Totuși, mai apar și excepții: la Domo, de exemplu, un LED TV 3D Full HD LG 23MD53D, 58 cm, are astăzi o reducere de 29% și poate fi cumpărat cu 849 de lei. De altfel, la categoria TV, Domo are reduceri cuprinse între 5 și 29%. Câteva reduceri sunt afișate pe site-ul Domo și la aragazuri: undeva între 8 și 13%.

Oricum ar fi, cei mai mari retaileri de la noi s-au pregătit deja pentru mult așteptata  Black Friday, când vânzările vor fi de zeci de milioane de euro, așa cum s-a întmplat și anul trecut. În 2013, campania a atras interesul unui număr mai mare de comercianți online, mai bine de o treime din cele peste 60 de magazine online care și-au anunțat implicarea în Black Friday 2013 declarând atunci că nu au derulat promoții în perioada similară din 2012.