Ceauşescu spera să stabilească o relaţie personală, amicală, cu cancelarul Willy Brandt (foto), scrie în memoriile sale Erwin Winkler, ambasadorul Republicii Federale Germane la Bucureşti în anii ’70.

La palatul Augustusburg din Brühl, preşedintele Heinemann şi soţia au oferit dineul de gală.

Ambasadorul Wicker a consemnat că mezinul Nicu, care-şi însoţea părinţii în Germania Federală, a primit de la preşedintele Heinemann un casetofon.

„Când preşedintele Heinemann l-a întrebat dacă mai are cumva vreunul acasă, el a răspuns scurt: DA! Elena a sărit şi l-a completat că unul aşa frumos nu are”.

Citește și Povestea de dragoste dintre Nicolae și Elena Ceaușescu în documentele PCR

De altfel, tot timpul Elena Ceauşescu a fost cu ochii pe Nicu. „Dacă se despărţeau unul de altul câteva clipe, ea se ducea îndată la el, se interesa cum se simte, îl mângâia pe păr şi îl strângea la piept”.

Protocolul preşedinţiei federale a nimerit mai bine cadoul pentru tovarășa. Din câte a putut să observe diplomatul, mantaua de nurcă i-a fost pe plac Elenei Ceauşescu.

Gest protocolar ce n-ar fi trebuit să suscite multe discuţii, dar schimbul de cadouri nu era un lucru simplu, fiind îngreunată de proverbiala avariţie a cuplului Ceauşescu.

Dosarul vizitei, alcătuit de serviciul Protocol, oferă informaţii şi despre cadourile date de Ceauşescu germanilor.

Cuplul prezidenţial Heinemann a primit un covor de 4/3 metri, o vază de porţelan, un serviciu din porţelan brâncovenesc pentru 12 persoane şi o casetă cu 10 sticle de băuturi.

Willy Brandt, cancelarul federal, cu soţia au fost cadorisiţi cu o mapă de birou cu nouă piese, o faţă de masă din pânză topită simplă cu 12 şerveţele, o ie cu maramă şi o cutie cu 10 sticle de băuturi.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric