Căpșunele pot îmbunătăți funcția cognitivă la adulții în vârstă, sugerează un studiu recent. Conform cercetătorilor, căpșunele ajută la îmbunătățirea performanței cognitive, la reducerea tensiunii arteriale și la o capacitate antioxidantă mai mare la adulții în vârstă, potrivit HindustanTimes.

Performanțe cognitive îmbunătățite, tensiune arterială mică

Într-un studiu clinic randomizat, expus la Nutrition 2023, conferința anuală a Societății Americane de Nutriție (ASN), consumul zilnic de căpșune a fost asociat cu performanțe cognitive îmbunătățite, tensiune arterială mică și o capacitate antioxidantă mai mare. Realizat la Universitatea de Stat din San Diego, studiul confirmă cercetări anterioare privind avantajele cardiovasculare, metabolice și cognitive ale căpșunilor.

Studiul dublu-orb, controlat cu placebo, a fost realizat pe 35 de bărbați și femei, cu vârsta cuprinsă între 66 și 78 de ani. Participanții au consumat 26 de grame de pudră de căpșune liofilizată, echivalentul a două porții de căpșune pe zi, sau o pulbere de control, timp de opt săptămâni. În urma consumului de căpșune, viteza de procesare cognitivă a crescut cu 5,2%, tensiunea arterială sistolică a scăzut cu 3,6% iar capacitatea totală de antioxidanți a crescut semnificativ, cu 10,2%. Circumferința taliei a scăzut cu 1,1%.

Îmbunătățesc factorii de risc cardiovascular

În timp ce consumau pulberea de control, participanții au prezentat o creștere a trigliceridelor serice. „Acest studiu demonstrează că aceste fructe pot sprijini funcția cognitivă și pot îmbunătăți factorii de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială”, afirmă Shirin Hooshmand, profesor la Școala de Științe ale Exercițiului și Nutriției din San Diego, cercetător principal al studiului. „O simplă schimbare în dietă, cum ar fi adăugarea căpșunelor în dieta zilnică, poate îmbunătăți aceste rezultate la adulții în vârstă”, susține ea. Căpșunele sunt o sursă de compuși bioactivi. Pe lângă faptul că asigură 100% din necesarul zilnic de vitamina C, căpșunele conțin nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi acid folic, potasiu, fibre, fitosteroli și polifenoli.

Pelargonidina, substanța care ne ferește de Alzheimer

Studiile clinice anterioare au asociat consumul căpșunelor cu îmbunătățirea mai multor markeri ai bolilor cardiovasculare, inclusiv reducerea colesterolului LDL (TC) și scăderea tensiunii arteriale. Legătura dintre consumul de căpșuni și sănătatea creierului a fost explorată atât în studii clinice, cât și pe populație. Căpșunele și pelargonidina, o substanță biochimică găsită mai ales în căpșune, au fost asociate cu un risc redus de demență Alzheimer în studiile efectuate de Universitatea Rush. Publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, studiul s-a axat pe un compus bioactiv cunoscut sub numele de pelargonidină.

Compusul poate fi asociat cu mai puține încurcături neurofibrilare Tau în creier. ”Acest studiu a investigat dacă aportul de pelargonidină sau de fructe de pădure este asociat cu neuropatologia bolii Alzheimer (AD) în creierul uman. Studiul a fost realizat în rândul a 575 de participanți decedați din cadrul Rush Memory and Aging Project, cu date dietetice (evaluate cu ajutorul unui chestionar de frecvență alimentară) și evaluări neuropatologice”, au explicat autorii.