Analistul economic, Iancu Guda este de părere că în luna iulie a acestui an, finanțele țării au reintrat în picaj, în condițiile în care aproape toate veniturile au avut scăderi de două cifre faţă de iulie 2019.

Totodată, acesta subliniează faptul că în prezent, asistăm la o deteriorare a execuției bugetare care reflectă o revenire mult mai lentă decât era de așteptat.

În ceea ce privește această execuție bugetară, a lunii iulie, analistul financiar Iancu Guda a explicat la Digi24 că ea reflectă activitatea din iunie, întrucât în 25 iulie s-a raportat activitatea din iunie.

Cifrele sunt cu atât mai importante cu cât indică o revenire mult mai lentă decât era de așteptat, a spus Guda.

„Făcând comparație între luna a șasea a lui 2020 față de cea similară din anul anterior, sunt remarcate scăderi importante la veniturile statului pe anumite componente esențiale.

Spre exemplu, scăderea cu 28% a încasărilor statului din impozitul pe venit arată că veniturile companiilor sunt mai mici, iar cheltuielile nu s-au ajustat corespunzător. Totodată, cifrele arată că și revenirea consumului este mult mai lentă decât era prognozat de către autorități.

Dinamica ne îngrijorează, nu vedem o revenire susținută”, a spus acesta.

Nu vom avea parte de minuni

Iancu Guda a mai precizat că deși încearcă să fie optimist cu privire la luna august, lumea nu trebuie să se aștepte la minuni, având în vedere evoluția sectorului cheltuielilor.

”Să sperăm că situația pe august pentru iulie va arăta mai bine, dar nu cred că economia va avea o revenire a veniturilor statului care să aducă minuni, comparativ cu dezastrul pe sectorul cheltuielilor.

Asistăm la o accelerare a cheltuielilor mult mai rapidă decât veniturile, care scad.

Sfârșitul de an va arăta complicat, iar în anul următor vom vedea impactul creșterii pensiilor și a alocațiilor. Finanțele sunt sub o presiune nemaiîntâlnită.

Execuția bugetară penru acest an ne va duce către un deficit peste 9%. Va fi extrem de greu de finanțat un deficit spre 10%”, a afirmat analistul economic.