Grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acțiunilor deținute la Telekom România (mai precis, cele de la Romtelecom), dar mai este nevoie și de acordul statului român care ar avea drept de preemțiune, potrivit HotNews.

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, i-a propus în data de 22 iulie premierului Dăncilă să creeze și să coordoneze un grup interministerial din care să facă parte reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE, iar miercuri, 25 septembrie, a fost convocată o primă ședință în acest sens. Grupul de lucru are ca obiect analiza și asistarea în procesul avansat de vânzare de către Deutsche Telekom/OTE a pachetului de acțiuni deținut la companiile din România, o tranzacție care ar fi de interes strategic pentru statul român, potrivit unor surse apropiate procesului.

Orange, liderul pieței de comunicații mobile din România, este interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicații a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, așa cum va fi și Vodafone, în urma preluării UPC. Surse spun că Deutsche Telekom ar fi ajuns la o înţelegere cu Orange, în urmă cu două săptămâni, pentru vânzarea acțiunilor pe care le deține la fostul Romtelecom, dar că în toată această ecuație este și statul român care ar avea drept de preemțiune.

Fostul Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care deține 54% din acțiuni, iar statul român, prin intermediul Ministerului Comunicațiilor, este acționar minoritar cu 46% din acțiuni. Grupul elen OTE este controlat la rândul său de Deutsche Telekom, care deţine 40% din acțiunile OTE.

Întrebaţi în legătură cu această tranzacţie, reprezentanţii OTE au menţionat, în exclusivitate pentru Capital, că nu comentează zvonurile apărute în piaţă şi, în momentul în care o astfel de înţelegere va avea loc, va exista şi un anunţ oficial.