Reclamele la ansambluri rezidenţiale au început să se înmulţească pe măsură ce vânzările dezvoltatorilor au scăzut drastic. Preţuri avantajoase, oaze de verdeaţă, suprafeţe generoase şi personalizabile. Acestea sunt ideile pe care mizează vânzătorii de apartamente noi, însă, la o privire mai atentă, lucrurile nu sunt chiar atât de roz.

Chiar dacă în ultimii ani, după apariţia unor cazuri de genul Planorama, oamenii au devenit mai precauţi în alegerea locuinţei, pentru care sunt nevoiţi să se îndatoreze pe 30 de ani, capcanele întinse de ansamblurile rezidenţiale continuă să existe.

capital.ro a realizat o analiză a principalelor aspecte asupra cărora e indicat să insişti pentru a evita probleme mai grave după achiziţia locuinţei noi.

„Marketingul în imobiliare este o ţigăneală, motiv pentru care trebuie să fim atenţi la fiecare aspect. Primul lucru de care trebuie să te asiguri când intenţionezi să cumperi o locuinţă într-un ansamblu rezidenţial este seriozitatea dezvoltatorului. Trebuie să vezi ce istoric are şi dacă şi-a respectat termenele la proiectele anterioare“, a declarat pentru capital.ro Ion Cătuţoiu, directorul general al Real Time.

Atenţie la semnarea contractelor!

Primul aspect pe care trebuie să îl conveniţi cu dezvoltatorul, în momentul în care v-aţi decis asupra unui ansamblu rezidenţial, este anexarea parametrilor apartamentului vizat la contractul de vânzare-cumpărare.

„Trebuie să te asiguri că layout-ul apartamentului este trecut ca anexă în contractul de vânzare-cumpărare, pentru ca suprafeţele să fie respectate“, a explicat Cătuţoiu. Acesta sfătuieşte potenţialii cumpărători să nu se raporteze la preţul pe metru pătrat, ci la cel pe unitate, deoarece dezvoltatorii calculează diferit suprafaţa utilă a unui apartament, când preţurile sunt exprimate în euro pe metru pătrat.

0-42839-grafic.jpg„Diferenţa dintre suprafaţa utilă şi cea construită este de circa 15-20%. În suprafaţa construită sunt incluşi pereţii, compartimentările, o parte din terasă. Pe lângă asta mai sunt spaţiile comune, care în ultima perioadă sunt vândute la jumătate de preţ sau în unele cazuri nu se mai taxează“, atenţionează Andrei Sandu, directorul general al agenţiei imobiliare MediaCity.

Suprafaţa utilă, administrarea şi utilităţile

„Sunt dezvoltatori care includ în supafaţa utilă şi holurile din subsol. Acesta este un alt motiv pentru a te raporta direct la preţul pe unitate şi la facilităţile pe care le primeşti. În cazul unei locuinţe noi cumpărate prin «Prima Casă», spre exemplu, trebuie să ai grijă ca suprafaţa apartamentului să nu depăşească 45 mp utili, pentru că tot ce e peste înseamnă o cheltuială mare cu utilităţile ulterior“, a mai spus reprezentantul Real Time.

Trebuie să mai ştiţi că cel puţin un an de la finalizarea unui ansamblu rezidenţial, dezvoltatorul asigură şi administrarea proprietăţii şi el alege firma de pază şi de salubrizare care să deservească complexul.

„Costul de administrare al unui ansamblu rezidenţial este de 2-3 cenţi/mp/lună, ceea ce înseamnă că la un apartament de 100 mp, plăteşti în jur de 30 de euro lunar. Dacă ansamblul dispune de pază, piscină, curăţenie mai trebuie să plăteşti circa 100 de euro/lună“, a subliniat Andrei Sandu.

Deşi costul utilităţilor, în cazul unui bloc nou, ar trebui să fie mai mic decât cele dintr-un bloc vechi, deoarece noile construcţii sunt izolate termic, lucrurile nu stau chiar aşa în unele ansambluri.

„Pe timp de iarnă, utilităţile la un apartament nou cu trei camere sunt de circa 300 lei. Normal, media anuală pentru utilităţi ar trebui să fie de circa 150 lei, dar sunt cazuri de ansambluri în care se plăteşte 1.000 lei“, potrivit lui Cătuţoiu.

Achiziţia din fază de proiect

Odată cu apariţia primelor cazuri de dezvoltatori care şi-au oprit şantierul, apetitul pentru locuinţe cumpărate din faza de proiect a scăzut drastic. Cu toate acestea, dacă alegeţi să cumpăraţi un apartament într-un ansamblu care este doar la nivel de idee, evitaţi plata integrală încă de la început.

„Dezvoltatorul nu poate să îţi garanteze că va menţine preţul de vânzare la acelaşi nivel până se finalizează proiectul. Trebuie să îţi asumi un risc când semnezi un antecontract. Aşa cum dezvoltatorii nu îţi cereau banii înapoi, când preţurile creşteau, acum, când preţurile scad, trebuie să te conformezi“, a afirmat directorul MediaCity.

Pentru a vă proteja şi mai mult, puteţi cere dezvoltatorilor să vă ofere o garanţie că banii pe care îi daţi ca avans nu vor fi folosiţi pentru construcţie.