Trebuie sa recunosc ca am un viciu: sunt fumatoare. Fac parte din acea categorie de clienti fideli pe care campaniile publicitare agresive i-au convins sa cumpere doar o anumita marca. Ma enerveaza igrozitor faptul ca trebuie sa platesc i plus din motive ce mi se par profund gresite. inclinatia catre fumat si faptul ca sunt jurnalist mi-au trezit interesul pentru aceasta industrie. Companiile producatoare de tigari si produse din tutun sunt, probabil, printre cele mai bogate din lume. Desi au fost obligate sa plateasca sute de miliarde de dolari i urma unui litigiu cu o parte dintre statele Americii, desi le-au fost impuse constringeri din ce i ce mai dure i toate colturile lumii si le-au fost restrinse drastic posibilitatile de a-si face publicitate, desi contribuie cu sume imense la campaniile impotriva fumatului, obtin ica profituri uriase. S-ar putea spune ca opinia mea despre industria tutunului este subiectiva. Nu am de gind, isa, sa sustin teoria potrivit careia recenta majorare de accize va aduce la sapa de lemn marii producatori si nu vreau sa depling situatia financiara a fabricilor de tigari din Rominia. Motivul pentru care scriu acest editorial este altul si este legat de motivul pentru care Guvernul Rominiei a decis sa creasca accizele.
L-am admirat mult timp pe Adrian Nastase. Mi s-a parut ca, i sfirsit, Rominia are ca premier o persoana responsabila, un om cu convingeri moderne, care nu se va lasa influentat. Decizia luata de Guvern saptamina trecuta, de a majora accizele la produse din tutun mi se pare, isa, ca lezeaza bunul-simt al oricarui platitor de taxe din Rominia. Daca banii obtinuti i plus la buget s-ar fi dus catre sustinerea unui program de sanatate, n-as fi avut nimic impotriva. As fi platit bucuroasa cinci mii de lei i plus, stiind ca am contribuit la salvarea unei vieti. Cabinetul Nastase a crescut taxele din cu totul si cu totul alte motive. Cind ministrii au socotit citi bani au de gind sa dea pentru subventionarea, transparenta sau mascata, a unor companii de stat falite, pentru majorari de salarii si sustinerea unor industrii perdante, nu le-a iesit socoteala. Veniturile sunt fixe, iar cu cheltuielile s-au itins mai mult decit puteau acoperi, i limita unui deficit rezonabil. Care este domeniul pe care il putem taxa la singe, fara nici o remuscare? Tutunul. si au crescut accizele la tutun.
Desigur, se poate spune ca, i interiorul bugetului, banii se depersonalizeaza. Ca nu se poate spune exact ce cheltuiala va fi finantata din veniturile suplimentare obtinute prin cresterea accizelor. Adevarat, doar ca totalul cheltuielilor bugetului n-ar fi fost atit de mare daca nu s-ar fi reesalonat datoriile Societatii Nationale Tutunul Rominesc, daca nu ar fi fost sterse datoriile altor firme de stat si daca nu s-ar fi lansat comenzi de stat catre Tractorul Brasov. in aceasta ipoteza, nu mai era nevoie de venituri suplimentare, deci accizele puteau ramine nemodificate.
De ce este aceasta masura profund imorala? Pentru ca orice contribuabil poate usor itelege ca morisca pusa i functiune prin sumele acordate companiilor de stat nu se va opri curind. Vor fi mereu datorii restante de sters si crize de productie ce vor trebui acoperite de comenzi de stat si un deficit din ce i ce mai mare de acoperit. Prin pretul tigarilor, al benzinei, prin salariile sufocate de taxe, contribuabilul va fi la infinit obligat sa suporte lasitatea guvernantilor si incompetenta celor care produc, de zece ani, datorii si pierderi ce se scriu cu noua zerouri.