Lovitură pentru Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a afirmat luni că acuzaţiile de la Institutul „Matei Balş” sunt şi de natură economică, nu doar privind conducerea secţiei de Terapie Intensivă.

El a adăugat că va mai dura analiza corpului de control pe care l-a trimis acolo şi că doreşte să vadă în ce măsură s-au derulat achiziţiile de medicamente şi aparatură medicală.

”Trebuie să verificăm tot”

”Acum o săptămână am trimis acest corp de control. Acuzele sunt și de natură economică, a achizițiilor și economică. Trebuie să verificăm tot, când avem un răspuns îl vom da. Vreau să văd în ce măsură s-au derulat achizițiile de medicamente, aparatură medicală”, a declarat Nelu Tătaru luni la Digi 24, potrivit news.ro.

Pe 23 iulie, Nelu Tătaru a anunţat că a dat dispoziţii să fie trimisă corpul de control la Institutul „Matei Balş” pentru a face verifică în legătură cu situaţia sesizată de Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI), condusă de medicul Şerban Bubenek, privind persoana care este la şefia secţiei ATI, care nu ar avea expertiză de specialitate.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, ulterior, vom vedea dacă se confirmă situaţia sesizată şi „în ce măsură cineva care este de specialitate, boli infecţioase, poate conduce o secţie de terapie intensivă”.

Acuzații grave

SRATI a anunţat că se opune detaşării medicilor şi asistenţilor ATI la Institutul „Matei Balş”, acuzând un abuz de putere comis de directorul institutului, medicul Adrian Streinu Cercel, care de 11 ani nu a organizat concurs pentru conducerea Secţiei de Terapie Intensivă, secţie care, contrar dispoziţiilor legale are la conducere un medic care nu este de specialitate.

Şefii Societății Române de Terapie Intensivă au lansat acuzații grave la adresa conducerii Institutului.

Pacienți care nu ar fi fost tratați, cu toate că ar fi avut nevoie, dar şi faptul că șeful ATI ar fi un medic fără specializarea respectivă – iată două dintre plângerile investigate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății.