Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA) va amplifica relațiile comerciale dintre România și Canada, consideră șeful Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

„Vrem să scoatem mediul de afaceri din România în afara Europei – pe plan european agenții economici se întâlnesc, participă la târguri, distanțele sunt scurte, lucrurile sunt mai simple. Ne interesează să spargem acele bariere care ne-au făcut ca în afara Europei să avem doar 15% exporturi (70% sunt  în UE, 15% cu țările europene din afara UE). Cu Canada avem 203 milioane euro exporturi de bunuri și servicii  și un import de 260 de milioane de euro”, a spus Daraban.

Un beneficiu imediat al Acordului CETA va consta în eliminarea taxelor pentru aproape toate bunurile și serviciile exportate de România în Canada. Astfel, 99% din aceste taxe vor dispărea, 98% urmând să fie anulate în 2017, a arătat președintele CCIR.

În prezent, peste 300 de companii românești de toate dimensiunile exportă în Canada produse din cele mai diverse, printre care îmbrăcăminte și încălțăminte, echipamente de energie nucleară, mașini electrice, cereale. Valoarea totală a acestor exporturi depășește 200 milioane de euro și are un potențial semnificativ de creștere, ca efect al CETA. Totodată, business-urile respective generează în România peste 40.000 de joburi, iar numărul este așteptat să crească prin punerea în practică a Acordului.

Spre exemplu, exporturile de mașini și echipamente electrice reprezintă 20% din total. Taxe mergând până la 9%, aplicate acestor bunuri, urmează să fie eliminate odată cu intrarea în vigoare a CETA.

România ocupă locul 3 în UE la exporturile de nave în Canada, cu o valoare de 11 milioane euro în 2015, reprezentând 15% din totalul exporturilor românești în această țară. Taxele percepute de canadieni au o medie de 16% (cu un vârf de 25%) și vor fi anulate ca urmare a Acordului CETA.

În ce privește industria mobilei, exporturile românești în Canada se cifrau la 6,5 milioane de euro în 2015, iar nivelul taxelor, care urmează să dispară odată cu CETA, ajunge până la 8%.

La cereale, exporturile însumează 6 milioane de euro, iar taxele ce urmează să fie eliminate ating un vârf de 76,5%.

În industria cauciucurilor, valoarea totală se cifrează la 5 milioane de euro, iar taxele ating 7%.

87% din exportatorii români către Canada sunt întreprinderi mici, care odată cu intrarea în vigoare a Acordului CETA, vor beneficia de reduceri de taxe, precum și de simplificarea procedurilor, astfel că vor dobândi noi șanse în competiția cu marile companii.

Țară membră a grupului G20, Canada se află pe locul 10 în clasamentul PIB-urilor mondiale. Este al treilea mare producător de petrol al lumii, cu 172,8 miliarde de barili – evaluare făcută la 1 decembrie 2015 la nivel mondial, bazată pe rezervele găsite și exploatabile din punct de vedere comercial.