Statele Unite se află acum în a patra cea mai mare creștere a cazurilor COVID-19, potrivit numărătorii oficiale de cazuri, dar experții cred că incidența reală este mult mai mare. America are o medie de aproximativ 94.000 de cazuri noi în fiecare zi, iar spitalizările sunt în creștere din aprilie, deși rămân mult mai mici față de vârfurile anterioare.

Situația este îngrijorătoare în SUA

„S-ar părea că numărătoarea oficială a cazurilor subestimează adevărata povară a infecției de aproximativ 30 de ori, ceea ce este o surpriză uriașă”, a declarat Denis Nash, unul dintre autorii unui prim studiu privind valul de cazuri din New York, potrivit The Guardian.

Aproximativ unul din cinci – 22% – dintre newyorkezii adulți au avut probabil COVID-19 între 23 aprilie și 8 mai, potrivit studiului. Însemnă că 1,5 milioane de adulți din oraș au avut COVID într-o singură perioadă de două săptămâni – mult mai mult decât numărătorile oficiale din acea perioadă.

În timp ce studiul s-a concentrat pe New York, aceste constatări pot fi valabile în restul țării, a declarat Nash. De fapt, locuitorii din New York au probabil un acces mai bun la testare decât majoritatea țării, ceea ce înseamnă că subevaluarea ar putea fi chiar mai gravă în altă parte.

„Este foarte îngrijorător. Pentru mine, înseamnă că abilitatea noastră de a înțelege cu adevărat și de a devansa virusul este subminată”, a spus Nash.

Experți: Mulți nu realizează că SUA se află în mijlocul unei epidemii grave

Mai mult de jumătate dintre pacienții cu COVID-19 chestionați au declarat, de asemenea, că nu știau despre Paxlovid, un antiviral care poate fi foarte eficient în prevenirea spitalizării și a decesului în rândul persoanelor cu risc ridicat. Iar cei care au reușit să aibă acces la Paxlovid sunt mai tineri, cu un acces mai bun la resurse, ceea ce semnalează că Paxlovid s-ar putea să nu ajungă încă la cei care au cea mai mare nevoie de el.

Diferențele în ceea ce privește numărarea cazurilor pot explica, de asemenea, de ce mulți oameni nu realizează că SUA se află acum în mijlocul unei epidemii grave, au declarat experții. Chiar și cei care sunt atenți la cazuri probabil că nu realizează cât de răspândit este COVID-19 în acest moment.

„Întotdeauna am știut că au existat subdimensionări. Nu am știut întotdeauna cu cât de mult au fost subcontorizate”, a spus el. Dar, în ultimele luni, diferența pare să se mărească.

Echipa de cercetători a făcut un sondaj similar după primul val de Omicron și a estimat că aproximativ 1,8 milioane de adulți au avut probabil COVID-19 între 1 ianuarie și mijlocul lunii martie.

Această estimare a fost de aproximativ trei până la patru ori mai mare decât numărul oficial de cazuri în acea perioadă, a spus Nash – semnificativ mai mică decât diferența de 30 de ori pe care cercetătorii o observă acum.

De unde vine diferența în ceea ce privește numărarea cazurilor

Discrepanța uriașă dintre numărul estimat și cel oficial de cazuri se datorează probabil creșterii numărului de teste la domiciliu, care de obicei nu sunt incluse în cifrele oficiale, precum și oboselii cauzate de pandemie sau lipsei de informații, ceea ce îi determină pe unii oameni să nu se testeze deloc, chiar dacă au simptome sau au fost expuși la virus.

Există, de asemenea, o „mare descurajare” pentru mulți oameni de a se testa pentru COVID-19, a declarat Lara Jirmanus, medic de familie și instructor clinic la Harvard Medical School. Americanilor li s-a spus că virusul este ușor și că nu le va afecta viața, a spus ea, dar dacă sunt depistați pozitiv, trebuie să stea acasă la serviciu și la școală.

Oficialii locali și naționali din domeniul sănătății publice trebuie să „ofere o imagine mai bună a ceea ce ar putea fi adevărata povară a COVID-19, astfel încât oamenii să poată lua aceste decizii în cunoștință de cauză”, a declarat Nash.

„A decide pur și simplu că este perfect în regulă ca toată lumea să fie infectată de trei-patru ori pe an în viitor cu un nou virus ale cărui efecte nu le înțelegem pe deplin este un risc uriaș, uriaș”, a continuat ea. „Pur și simplu nu știm la ce ar putea duce COVID în viitor… Ne jucăm cu focul”, a spus Lara Jirmanus.