„Sunt încurajaţi toţi fermierii care vor obţină energie din surse regenerabile. Prin PNDR în sesiunea 2007-2013 a fost alocată suma de 1 miliard de euro pentru investiţii în ferme, iar acestea puteau cumpăra şi echipamente pentru energie regenerabilă. Pentru sesiunea următoarea va fi alocată suma de 800 de milioane de euro, prin măsura 121 pentru Exploataţii Agricole”, a afirmat Daniel Constantin.

Ministrul MADR a mai spus că România are un potenţial în agricultură extrem de important pentru a produce energie pentru a produce biomasă şi, pentru a nu spune doar vorbe, acesta a dat şi un exemplu despre cum este împărţit potenţialul energetic naţional din biomasă: 15,5% reziduuri din exploatări forestiere şi lemne de foc, 6,4% deşeuri de lemn, rumeguş şi alte resturi de lemn, biogaz – 7,7%, deşeuri şi reziduuri menajere urbane 7,2% şi, cel mai important, deşeurile agricole rezultate din cereale, tulpini de porumb, resturi vegetale, viţă de vie şi altele – 63,2%.

Constantin a subliniat că, dincolo de producerea de energie, cel mai important pentru domeniul agriculturii pentru a fi din ce în ce mai competitivi este să folosim mai multă energie regenerabilă pentru a reduce costurile de producţie.

„România a devenit o ţară cu un potenţial agricol foarte important, produce din ce în ce mai mult, dar cred că, pentru a fi şi mai competitivi, trebuie să folosim mai multă energie regenerabilă, astfel încât costul de producţie să fie mai redus”, a mai spus Daniel Constantin.

Ministrul MADR a mai zis că există o suprafaţă de 1 milion de hectare care reprezintă teren neproductiv unde se poate amplasa orice investiţie pentru obţinerea energiei regenerabile, dacă vorbim de culturi energetice. „Dacă vorbim de potenţialul pe care îl are agricultura, acesta este  mult mai mare pentru că vorbim de deşeuri vegetale care se pot folosi în obţinerea de biomasă. Nu aş miza doar pe suprafeţele necultivate, ci aş miza şi pe deşeurile vegetale, care refolosite ar aduce câştiguri suplimentare”, a completat Daniel Constantin.