Ministerul Culturii și Identității Naționale a făcut un al doilea apel public pentru finanţarea nerambursabilă a manifestărilor/ acţiunilor/ proiectelor culturale dedicate aniversării Centenarului României (1918 – 2018) şi a Primului Război Mondial formulate şi asumate de entităţi persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial a fost lansat pe 27 septembrie.

Având în vedere bugetul rămas disponibil ca urmare a încheierii procesului de contractare a proiectelor aprobate în prima sesiune de finanţare (4,5 milioane de lei) şi numărul mare de proiecte propuse spre finanţare în cea de a doua sesiune, bugetul disponibil pentru această sesiune fost suplimentat cu 2 milioane de lei, informează cultura.ro., conform stiripesurse.ro

Astfel, bugetul total disponibil pentru cea de a doua sesiune de finanţare nerambursabilă este de 6.500.000 lei.

Au fost depuse şi evaluate 88 de proiecte, iar 33 au primit finanţare.

Cel mai mare punctaj – 80 – a fost acordat proiectului „Locuri ale Memoriei Marelui Război” al Asociaţiei Istoria Artei, care a primit suma de 50.000 de lei.

Trei proiecte au primit câte 250.000 de lei – „Gala Euro Centenar” (Clubul UNESCO – Adolescenţii), „Cartierul Creativ al Bucureştiului – 100 de ani de istorie, 100 de ani de viitor” (Asociaţia Cartier Creativ) şi „România 100 – EUROPAfest 25 România multiculturală (jmEvents).

Între proiectele care au obţinut finanţare se numără „România Citeşte 2018” (Fundaţia Culturală Ideea Europeană), „Cazinoul Invizibil” (Asociaţia Arche), „VOM/FI/FOST” (Asociaţia Actorilor Romi), „Conferinţa Centenarul Marii Uniri, cea mai importantă lecţie de istorie” (Asociaţia Efect – Centrul de Formare Profesională pentru Comunitate), „Sărbătorim împreună Centenarul în Banat – Biled” (Asociaţia Pensionarilor din Comuna Biled) şi „Centenarul Marii Uniri. Un secol de carte românească. Conferinţă naţională pentru bibliotecari” (Asociaţia Barză Viezure Mânz).

Nouă proiecte au obţinut punctaj sub minim – 50 -, alte cinci nu au fost eligibile tematic, 35 au fost respinse administrativ, iar patru au primit deja finanţare în prima sesiune, în timp ce două au fost depuse ulterior datei limită din anunţul public.

Statul a alocat iniţial 150 de milioane de lei pentru finanţarea de proiecte propuse de unităţile administrativ-teritoriale (UAT), instituţiile centrale şi organizaţii non-guvernamentale. Finanţarea a fost suplimentată cu 2 milioane de lei, după cum a anunţat MCIN.

Astfel, au fost aprobate în Comitetul interministerial, în total, 676 de proiecte din peste 363 de localităţi, dintre care 167 – propuse de instituţii centrale (50 milioane lei), 362 – propuse de UAT (50 milioane lei) şi 147 – de ONG-uri (52 milioane de lei)