Anul trecut a reușit să obțină un profit net de 1,36 miliarde de lei, fiind a cincea cea mai profitabilă companie din România.

În prima parte a acestui an, compania a performat, reușind să obțină rezultate financiare record.

Citiți și: Profit record în primele șase luni pentru Hidroelectrica

Conform datelor prezentate de Directoratul companiei, în urma cu cinci ani trezoreria netă a Hidroelectrica era una negativă. Astfel de la o valoare negativă de 763 milioane de lei înregistrată în iunie 2012, compania a încheiat anul trecut cu o valoare pozitivă, având în conturi o sumă de aproape 1,8 miliarde de lei.

Conducerea companiei explică această îmbunătățire prin veniturile semnificative din activitatea de exploatare încasate și prin rambursarea liniilor de credit.

Aici trebuie menționat faptul că în ultimii 5 ani, Hidroelectrica a trecut printr-o perioadă de insolvență, în urma căreia au fost anulate contractele de vânzare a energiei încheiate în ultimul deceniu cu așa-zisii “băieți deștepți”.

 

Acționarul majoritar al companiei este statul, prin Ministerul Energiei, care deține 80,06% din capitalul social.

În ultimii doi ani, compania a raportat profituri nete de peste un milliard de lei, acționarii solicitând acordarea de dividend în proporție de circa 90% din profitul realizat.

Astfel, în lunile iulie și septembrie 2017, Hidroelectrica a plătit acționarilor dividende care însumează 1.691 milioane lei pentru anul 2016. Din această sumă, peste 650 de milioane de lei a însemnat dividende speciale. Acestea au fost acordate la solicitarea specială a statului, la fel ca și în cazul altor companii din sectorul energetic la care statul este acționar majoritar.

 

Potrivit datelor Hidroelectrica, în vara acestui an compania a plătit acționarilor dividende în valoare de 1,13 milioane de lei, aferente anului 2017. „Rezultatele financiare excepționale ale Hidroelectrica din anul 2017 ne permit să distribuim către acționari cea mai mare sumă rezultată din dividende, din istoria societății. Performanța companiei este cu atât mai notabilă cu cât a fost obținută, așa cum știm, într-un an cu hidraulicitate scăzută.  Punem aceste rezultate pe seama planului eficient de contractare și pe seama înțelegerii foarte bune a mecanismelor și modului în care funcționează piața de energie. Ne preocupă însă sustenabilitatea pe termen lung a succesului de care se bucură compania, astfel că am inclus în strategie diversificarea afacerilor, cu precădere în zona energiei verzi, fără a pierde însă din vedere și alte oportunități”, declara, în luna iulie, într-un comunicat, Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica.

La finele primului semestru al acestui an, în conturile companiei se regăsea o sumă de aproape 3 miliarde de lei.