Ce știm despre avocado?

Se crede că avocado provine din America Centrală, America de Sud și Mexic.

Primii copaci de avocado din Statele Unite au fost plantați în statul Florida în 1833 și apoi în California, în 1856.

Toate soiurile se încadrează în trei clasificări generale: guatemalez, mexican și West Indian.

California este cel mai mare producător din SUA, urmat de Florida și Hawaii. Țările care produc cele mai mari cantități de avocado la nivel global sunt Mexic, Columbia, Peru și Republica Dominicană.

Majoritatea oamenilor probabil nu iau în considerare diferitele tipuri când le cumpără, deși există mai mult de 500 de soiuri. Tipurile variază în funcție de formă, dimensiune, maturitate și textură.

avocado
SURSA FOTO: Dreamstime

Tipuri de avocado

Deși există sute de tipuri, unele sunt mai cunoscute și mai vândute decât altele. Selecția de avocado înseamnă că fiecare are variații de gust, culoarea pielii și textură, dar nu există unul mai rău sau mai bun; totul este o chestiune de preferințe. Datorită diversității, avocado poate fi o parte integrantă a pregătirii generale a mesei, indiferent de cum îl preparați.

Iată câteva dintre cele mai populare tipuri de avocado și ce le diferențiază de alte soiuri.

1. Hass

Este un avocado pe care probabil îl veți găsi cel mai des în magazinele alimentare.

Avocado Hass este de departe cel mai popular din lume. La exterior, un fruct complet copt are o formă ovală, cu piele asemănătoare pietricelelor, care se schimbă de la verde la negru-violet când este copt. Pulpa avocado Hass are o textură netedă și o aromă de unt.

2. Fuerte

Pe locul al doilea după avocado Hass, din punctul de vedere al popularității, se află avocado Fuerte, cu formă de pară și coaja netedă, ușor de decojit. Rămâne verde când este complet copt. Pulpa sa catifelată este groasă și galbenă și are un gust de nucă. Sunt disponibili timp de opt luni pe an.

3. Bacon Avocado

În ciuda numelui, avocado Bacon nu are gust de slănină, dar pulpa galben-verzuie și gustul ușor dulce de nucă îl transformă într-un răsfăț încântător. Acesta, de dimensiuni medii, de formă ovală, are coaja netedă, de culoare verde, ușor de curățat, dar cu un sâmbure mare în interior.

4. Brogden

Avocado Brogden are coaja netedă, violet, care devine neagră când fructul este copt. Brogden este mai tolerant la vremea rece decât alte soiuri.

5. Carmen Hass

Soiul Carmen Hass are o formă ovală și o coajă granuloasă, groasă, care devine neagră când este coaptă.

Are un sâmbure puțin mai mare decât alt avocado și seamănă cu avocado Hass. Pomii de Carmen Hass produc fructe cu una până la două luni mai devreme decât soiul Hass.

6. Choquette

Primul lucru care distinge avocado Choquette este coaja sa netedă, strălucitoare, de culoare verde deschis și cu mai multă apă. Originari din Florida, acești avocado mari au o aromă de nucă și o textură netedă, fiind ideali pentru guacamole și smoothie-uri.

7. GEM®

Soiul GEM® are o formă ovală și piele mai groasă, cu o textură grosieră și pete aurii. Sâmburele este de dimensiuni medii, iar pulpa este deosebit de netedă în comparație cu alte fructe.

8. Gwen

O altă varietate de fructe care seamănă foarte mult cu popularul soi Hass este Gwen.

Are o formă ovală, pielea denivelată, verde închis, groasă, care se dezlipește ușor. Este puțin mai mare decât avocado Hass și are o sămânță mică, cu o aromă de nucă, asemănătoare untului.

9. Joey

Fruct de formă ovală, Joey are coaja neagră-violet când este copt. Culoarea miezului variază de la galben-verzui, la galben strălucitor. Gustul său bogat, de nucă, îl face perfect pentru utilizare în smoothie-uri și salate.

10. Lamb Hass

Lamb Hass este un hibrid dintre Gwen și Hass. Când se coc, au o piele violet, cu o suprafață aspră, care este ușor de decojit. Deși este în general un fruct mare, are o sămânță de dimensiune medie. Are un gust de nucă foarte neted.

11. Lula

Este mai mare decât alte soiuri, crește până la un kilogram și are un conținut de apă puțin mai mare. Sub pielea sa netedă, verde strălucitoare, se află o pulpă cremoasă, cu gust de unt și de nucă.

12. Maluma

Acesta este în formă de pară este originar din Africa de Sud. Au un exterior de culoare violet-negru intens, cu o textură granuloasă. Pulpa este netedă, cu o culoare galben-verzuie și are un gust bogat de nucă.