Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID a anunțat câte persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. Autoritățile au informat joi că, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor puse la dispoziţie de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, au fost imunizate împotriva coronavirusului, cu vaccinul Pfizer BioNTech, 4.623 de persoane.

Potrivit unui comunicat de presă, până în prezent au fost vaccinate împotriva COVID-19 un număr de 10.289 de persoane.

În ultimele 24 de ore, dintre cei vaccinaţi, 9 persoane au avut reacţii adverse, comune şi minore (febră, cefalee, mialgii, astenie).

În total, dintre cei peste 10.000 de imunizaţi, 26 au avut reacţii adverse, comune şi minore, dintre care: 4 – reacţii locale cu durere la locul injectării, iar 22 – reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20,00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17,00 – 20,00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare, mai precizează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Noi precizări referitoare la dozele de vaccin

Campania de vaccinare anti-coronavirus a început de câteva zile, având în vedere că dozele de vaccin au ajuns deja în țară. Totuși, există voci care spun că acestea nu au fost aduse în condiții optime și pun la îndoială autenticitatea tratamentului. Pentru ca românii să nu se lase influențați de știrile false, autoritățile au venit cu noi precizări referitoare la dozele de vaccin pe care le-a primit România.

Autenticitatea vaccinurilor a fost pusă la îndoială din mai multe motive, precum: ambalarea dozelor în cutii simple de carton, improprii pentru transportul gheții carbonice, utilizarea unui autovehiculul de transport insuficient izolat pentru a menține temperatura de -80°C și utilizarea transportului terestru în detrimentul celui aerian.

În urma acestor informații, site-ul oficial  vaccinare-covid.gov.ro, precizează că acestea sunt inexacte și potențial înșelătoare, subliniind că dozele nu au fost transportate doar în cutii de carton și că în interiorul cutiilor de carton se află cutii termoizolante cu gheață carbonică.

Totodată, temperaturile cuprinse între -90°C și -60°C sunt asigurate de către dispozitivul special de transport, nu de către autovehicul/aeronavă, potrivit sursei citate.

De asemenea, metoda de transport este aleasă în funcție de mai mulți parametri, putând fi utilizate atât calea terestră, cât și cea terestră.