România avea la dispoziție 3,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID la 19 iunie 2023, potrivit Ministerului Sănătății, ca răspuns la o interpelare a partidului parlamentar AUR. De la începutul pandemiei și până la 19 iunie 2023, 6,16 milioane de persoane din România au primit două doze de vaccin.

Potrivit Ministerului Sănătății, contractele cu furnizorii de vaccin împotriva coronavirusului sunt confidențiale.

Informația a apărut pentru prima dată pe site-ul economica.net

Interpelarea AUR și răspunsul ministerului pot fi consultate aici

Peste 2 miliarde de lei pentru vaccinuri

La data de 11 iulie, Ministerul Sănătății anunța că suma totală pe care România a dat-o pe vaccinuri a trecut de 2 miliarde de lei.

„Numărul total de doze de vaccin anticovid recepţionate de România din decembrie 2020 până în 19 iunie 2023 este de 35,45 de milioane”, spunea ministerul condus de Alexandru Rafila.

6,16 milioane de persoane din România au primit două doze de vaccin anti-COVID între începutul pandemiei și 19 iunie 2023. Între decembrie 2020 și 19 iunie 2023, 2,58 milioane de persoane au primit trei doze de vaccin, potrivit Ministerului Sănătății.

Peste 9 milioane de doze au fost distruse

Există 9.571.223 de doze de vaccin anticovid care au expirat. Ministerul Sănătății nu a dezvăluit valoarea acestor taxe, care sunt acoperite de guvern.

Ministerul Sănătății a mai spus că întreprinde demersurile diplomatice necesare pentru modificarea contractelor de achiziție a vaccinurilor, pentru a satisface cererile României.

Totuși, Ministerul Sănătății a precizat că, de la începutul pandemiei până în aprilie 2023, 9.571.496 de doze de vaccin anticovid au fost trecute ca pierderi.

În același timp, Ministerul Sănătății a mai spus că 9.571.223 de doze de vaccin au fost distruse de la începutul pandemiei și până la dara de 19 iunie.

Mai precis, numărul dozelor expirate până în luna aprilie este mai mare decât numărul dozelor expirate până în iunie.

OMS anunță că virusul nu a dispărut

Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat că omenirea trebuie să rămână vigilentă în lupta împotriva COVID-19, în condițiile în care boala continuă să facă 1.000 de victime în fiecare săptămână în Europa.

„Chiar dacă nu mai este o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial, COVID-19 nu a dispărut”, a declarat directorul regional Hans Kluge, într-o conferinţă de presă.

La 5 mai 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut o declarație oficială conform căreia pandemia COVID-19 nu mai este clasificată ca fiind o urgență sanitară globală.

„Aproape 1.000 de noi decese cauzate de COVID-19 continuă să se producă în fiecare săptămână în regiunea europeană”, a precizat Hans Kluge.