Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea împreună cu senatorul PSD Şerban Nicolae au depus la Senat o propunere legislativă care prevede că depozitele de aur făcute de BNR în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.
“Aurul ţării să vină acasă, pentru că eu pun întrebarea pe care mă aşteptam să o puneţi, dar… De ce trebuie să stea în continuare în afara ţării aurul României, (…) de ce să stea bogăţiile noastre afară?”, a declarat Liviu Dragnea în fața presei.
Guvernatorul BNR, Mugur isărescu, a explicat faptul că rezervele externe ale României sunt depuse la Banca Angliei pentru a constitui o garanție de stabilitate, necesară pentru încrederea investitorilor străini în țara noastră. O dată ce aceste rezerve ar fi repatriate, rolul lor ar înceta să mai fie acela de a oferi siguranță piețelor financiare internaționale.
În ultimul comunicat al BNR referitor la rezerva internațională se specifică faptul că rezerva de aur este de 103,7 tone, ceea ce – în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale – reprezintă o valoare de 3.873 milioane euro.
De asemenea, BNR reamintește faptul că transferul în contul de aur deținut la Banca Angliei s-a făcut în perioada aprilie 1999 – martie 2002 cu informarea în prealabil a autorităților statului (președinție, guvern, parlament).
Profesorul de economie Tănase Stamule a explicat la emisiunea CapitalTV de ce este necesară o rezervă strategică externă a României și de ce ar fi împotriva intereselor noastre naționale să o repatriem.

Concluziile emiusiunii:
– Aurul reprezintă numai 10% din rezerva strategică a României
– Rolul rezervei strategice este de a apăra moneda națională
– Investitorii străini privesc existența unei rezerve externe ca pe o garanție
– Aproape 40% din aurul României se află oricum la noi în țară
– Anglia este o țară care oferă încredere pe piețele internaționale pentru că și-a plătit mereu datoriile
– România nu rezistă fără împrumuturi internaționale
– Aurul extern are rolul de a reduce dobânzile la împrumuturi
– Rezerva de aur reprezintă numai 1% din PIB-ul României