Carnea de miel va fi mai scumpă în 2024

S-a scumpit carnea de miel în România, în timp ce se apropie Paștele.

Costul cărnii de miel a crescut semnificativ, în timp ce 40% din totalul producției este direcționat către export. Această creștere este justificată de necesitatea fermierilor de a-și recupera investițiile prin export, acesta devenind singura opțiune viabilă.

Ca rezultat, mulți români se vor confrunta cu un Paște auster. Îşi vor permite să cumpere doar câteva sute de grame de carne de miel sau chiar deloc.

Comparativ cu anul trecut, când un kilogram de carne de miel era vândut la 65 de lei, în acest an prețul a crescut cu aproximativ 10%. Motivul: costurile de producție în creștere.

Ciobanii care au pregătit ofertele pentru Paște şi-au publicat deja în spaţiul online preţurile. Astfel, prețul pentru un animal viu va fi între 25 și 30 de lei pe kilogram.

Este vizibil mai scump decât anul trecut, atunci când vorbeam despre 15-20 lei pe kilogram.

Intermediarii din mediul online propun în prezent un preț de 20 de lei pe kilogram pentru animalele vii, potrivit agrointel.ro. Consumatorii consideră că prețul cărnii de miel este deja excesiv. Mulți ar putea renunța să cumpere acest aliment pentru masa de Paște în aceste condiții.

carne de miel
S-a scumpit deja carnea de miel! / SURSA FOTO: Dreamstime

Cu temperaturi tot mai calde în ultima perioadă în România, perioada de fătare a început mai devreme. Asta este o veste excelentă pentru crescători, care se bucură de perspectivele unor miei mari și sănătoși în luna mai.

Această situație îi va ajuta să satisfacă cererea din piață, inclusiv cererea pentru export.

Se doreşte alinierea la un preţ minim de vânzare

Pe grupurile de profile de pe Facebook, crescătorii de ovine încearcă să se înţeleagă între ei şi să stabilească un preţ minim pentru anul acesta.

Doar aşa, munca lor va fi cu adevărat răsplătită, subliniază ei.

„Ar trebui să fim uniți toți fermierii să ne facem preț noi pentru miei! Cum s-au unit toți intermediarii și ne tepuiesc an de an.

Trebuie să facem un preț bun și să ținem toți de el să nu lăsăm nici unul că degeaba 8 ținem de un preț și 2 îi dau cum pică”, este mesajul unui cioban.

„La Paștele Catolic va fi primul test, ne gândim undeva la 25 – 30 de lei în viu și 35-40 de lei tăiat. După aceea vom vedea, contează mult și cererea la export”, indică un alt crescător de oi.