Cât timp sunt protejați oamenii care s-au vindecat de COVID?

În urma studiului respectiv, medicul infecționist Virgil Musta a punctat că prezența anticorpilor nu garantează o protecție față de o posibilă reinfectare.

„Nu există studii care să îţi arate exact protecţia, pentru că, aşa cum v-am spus, nu sunt standardizate metodele de determinare a anticorpilor, nici nivelul de anticorpi care te protejează 100%. Se poate spune, când ai un nivel crescut de anticorpi, mai mult decât nivelul de referinţă, că ai anticorpii care te protejează. Dar nu ştii cât de mult te protejează”, explicat Virgil Musta.

Trebuie menționat că medicii au descoperit celule imune chiar și după 17 ani de la infectarea cu un virus SARS. Totuși, în cazul SARS-CoV-2, medicii nu sunt prea optimiști. Potrivit acestora, anticorpii post-boală sunt prezenți în organism timp de 6 luni.

„Studiile arată că post-vaccinare, protecţia este mai de lungă durată decât post-boală. Este recomandabil ca şi persoanele care au făcut boala, de la 3 luni, se pot vaccina. De fapt asta depinde. Pentru formele uşoare se pot vaccina după două săptămâni”, completează Virgil Musta.

Scăderea cazurilor și revenirea la normalitate

Anterior, medicul a vorbit și despre scăderea infectărilor și dacă acest lucru înseamnă o revenire la normalitate. Virgil Musta a punctat că încă nu am reușit să câștigăm războiul cu virusul și trebuie să ne vaccinăm în continuare.

„Eu sper să nu mai urmeze vreun val, dar aici mi-e foarte greu să spun și cred că tot de noi depinde. Pentru că, deși suntem într-o situație bună, chiar mai bună decât mă așteptam, pentru că această scădere a avut loc rapid, totuși riscul există.

Războiul nu a fost câștigat! Trebuie în continuare să milităm pentru vaccinare, într-un număr cât mai mare și cât mai rapid, ca să nu apară cumva tulpini noi care să facă vaccinarea ineficientă. Până când vom stabiliza situația pandemică ar trebui în anumite situații, respectate anumite reguli de constrângere și bineînțeles, purtarea măștii, distanțarea fizică și principalele elemente care împiedică răspândirea”, a declarat medicul Virgil Musta.