Virgil Musta are o părere fermă legată de studiile din ultima perioadă. Mai exact, medicul susține că în momentul de față nu există studii care să arăte exact protecția. El a mai adăugat că nu se poate spune exact cât de mult protejează existența anticorpilor.

„Nu există studii care să îţi arate exact protecţia, pentru că, aşa cum v-am spus, nu sunt standardizate metodele de determinare a anticorpilor, nici nivelul de anticorpi care te protejează 100%. Se poate spune, când ai un nivel crescut de anticorpi, mai mult decât nivelul de referință, că ai anticorpii care te protejează. Dar nu ştii cât de mult te protejează”, spune Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.

Totodată, el a vorbit și despre persoanele care s-au vaccinat. Potrivit medicului, în acest caz, studiile au demonstrat o protecție mai de lungă durată decât în cazul protecției post-boală.

„Studiile arată că post-vaccinare, protecţia este mai de lungă durată decât post-boală. Este recomandabil ca şi persoanele care au făcut boala, de la 3 luni, se pot vaccina. De fapt asta depinde. Pentru formele ușoare se pot vaccina chiar după două săptămâni”, a mai spus Virgil Musta.

Cea mai bună veste despre coronavirus

Medicul a vorbit și despre evoluția pandemiei din România. Potrivit acestuia, presiunea din spitale s-a dus, iar medicii au timp să se ocupe și de restul specializărilor. El a mai adăugat că va rămâne deschisă o secție de COVID, iar restul vor fi păstrate pentru pacienții care nu sunt infectați.

“S-a scăpat de presiunea din spitale, ceea ce înseamnă că sunt reale datele legate de rata de infectare. De exemplu, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara toate secțiile au locuri libere și începem să concepem deschiderea spitalului pentru celelalte specializări.

În primul rând, clinica de Pneumoftiziologie va reintra în rolul ei normal. Clinica de boli infecțioase va rămâne cu o secție COVID-19 și celelalte secții vor fi deschise pentru pacienții non-COVID-19″, a declarat Virgil Musta, pentru DCNews.

Medicul a fost întrebat dacă scăderea infectărilor înseamnă revenirea la normalitate. Acesta susține că totul depinde de români și de modul în care respectă normele impuse de autorități.

Virgil Musta susține că încă nu am reușit să câștigăm războiul cu virusul și trebuie să ne vaccinăm în continuare, până când situația va fi stabilă din toate punctele de vedere.

El a recomandat în continuare respectarea normelor impuse precum distanțarea fizică, dar și purtarea măștii de protecție.

“Eu sper să nu mai urmeze vreun val, dar aici mi-e foarte greu să spun și cred că tot de noi depinde. Pentru că, deși suntem într-o situație bună, chiar mai bună decât mă așteptam, pentru că această scădere a avut loc rapid, totuși riscul există.

Războiul nu a fost câștigat! Trebuie în continuare să milităm pentru vaccinare, într-un număr cât mai mare și cât mai rapid, ca să nu apară cumva tulpini noi care să facă vaccinarea ineficientă. Până când vom stabiliza situația pandemică ar trebui în anumite situații, respectate anumite reguli de constrângere și bineînțeles, purtarea măștii, distanțarea fizică și principalele elemente care împiedică răspândirea”, a completat medicul Virgil Musta.