Mai mult de trei sferturi dintre nemţi nu mai au încredere în euro şi susţin că moneda unică europeană nu va rezista în timp. Ideea reîntoarcerii la marca germană a început să prindă contur în momentul în care situaţia din zona euro s-a agravat, iar planurile de salvare nu au funcţionat. Un raport întocmit de banca elveţiană UBS atrage atenţia că reînvierea mărcii i-ar costa pe nemţi circa un sfert din PIB, şi asta doar în primul an.

Potrivit The Economist, marca s-ar întări rapid în raport cu euro, exporturile s-ar prăbuşi, iar companiile s-ar trezi că activele exprimate în euro se devalorizează peste noapte.

Drahma i-ar costa pe greci jumătate din PIB

Economistul german Hans-Werner Sinn avansa, în vară, o altă posibilitate de a rezolva criza datoriilor din zona euro: forţarea Greciei să se întoarcă la drahmă.

Potrivit studiului citat, expulzarea Greciei din zona euro va costa ţara 40-50% din PIB în primul an şi circa 20% în anii care vor urma. Drahma s-ar prăbuşi rapid în raport cu euro, iar datoria uriaşă acumulată ar fi şi mai greu de plătit.

Grecii şi-ar retrge banii din bănci înainte ca economiile să le fie convertite, iar firmele care au de achitat facturi în euro vor da faliment, pentru că nu vor avea destule lichidităţi pentru a plăti. De aceea, datoria Greciei trebuie retructurată, dar ţara trebuie menţinută în interiorul zonei euro.

Economiştii de la UBS subliniază că, pe lângă acest dezastru, viitoarele costuri pe care le implică menţinerea monedei unice europene par o adevărată bagatelă. De aceea, susține The Economist, cancelarul Angela Merkel trebuie să le explice mai bine conaționalilor săi că destrămarea zonei euro nu trebuie nici măcar luată în considerare.