Majoritatea băncilor din Germania şi Europa vor putea face faţă unei crize pe piața imobiliară şi a birourilor, cuplată cu o perioadă de slăbiciune a economiei, au declarat luni oficiali bancari de rang înalt, printre care și Claudia Buch, președinte al Consiliului de supraveghere al BCE, la o conferinţă care a avut loc la Frankfurt, transmite DPA.

Băncile europene trebuie să fie pregătite

„În calitate de supervizori, nu trebuie să fim nervoşi. Avem instrumente şi interacționăm cu aceste riscuri din stadiul preliminar. Dar urmărim evenimentele cu multă atenție”, a afirmat Claudia Buch.

Pe de altă parte, Claudia Buch a spus că băncile europene trebuie să se pregătească pentru o creștere a numărului de insolvențe, pentru riscuri geopolitice mai mari și pentru tulburări în industriile mari consumatoare de energie.

Majorarea de către BCE a ratei dobânzii de referință până la un nivel record de 4% pentru a combate inflația în creștere anul trecut „încă trebuie să se filtreze în sistemul financiar”, a declarat Buch, adăugând că este probabil ca falimentele și neplata creditelor să continue să crească pentru o perioadă de timp.

„Este extrem de puțin probabil să avem o perioadă de schimbări structurale în care să nu existe o creștere a creditelor neperformante”, a spus ea. „Regiunile industriale ale Europei vor arăta foarte diferit în viitor, în funcție de disponibilitatea energiei regenerabile în diferite țări”.

„Vom avea mai multe relocări de activități, vom avea mai multe relocări sectoriale … firmele trebuie să se adapteze”, a prezis ea. „Acesta este un aspect pe care băncile trebuie să îl ia în considerare”, transmite Financial Times.

Băncile din regiune s-au bucurat de o creștere bruscă a profiturilor, deoarece rata scăzută a creditelor neperformante și ratele ridicate ale dobânzilor au sporit marjele de creditare. Astfel, acestea sunt pe cale să returneze peste 120 de miliarde de euro acționarilor în 2024, cu peste 50% mai mult decât anul trecut.

Cu toate acestea, Claudia Buch își face griji cu privire la automulțumire, deoarece metodele folosite de bănci pentru a evalua riscurile sunt prea retrospective.

Băncile germane sunt bine capitalizate

La rândul său, Raimund Roseler, şeful supervizării bancare în cadrul BaFin, autoritatea de reglementare în sectorul financiar din Germania, a explicat că există temeri privind finanţarea proprietăţilor comerciale, „dar băncile germane sunt bine capitalizate şi din acest motiv vor supravieţui unor turbulenţe severe, cu condiţia să fie în regulă gestionarea riscului şi guvernanţa”.

Din cauza tendinţei de a lucra de acasă, care a redus cererea de spații de birouri, piaţa pentru aceste proprietăţi este sub presiune în multe ţări. În noiembrie, colapsul companiei imobiliare austriece Signa Holding a afectat piaţa proprietăţilor comerciale din Germania şi Austria, unele bănci majorându-şi rezervele pentru a face faţă oricăror pierderi.

Ambii supervizori au scos în evidenţă problemele de pe piaţa proprietăţilor comerciale din SUA. Dar Roseler a remarcat că puţine bănci germane au expunere pe acea piaţă. „Nu am niciun motiv de îngrijorare”, a declarat oficialul BaFin.

Arătând că există slăbiciune pe piaţa imobiliară germană iar anumite bănci „sunt extrem de expuse”, Röseler a subliniat că sunt puţine care ar fi sever afectate.