„Zilele trecute am fost la o fabrică a altora mari, cu zeci de fabrici pe vreo trei continente. Nu vând nimic în România, doar produc aici şi apoi trimit peste tot în lume. Fabrica de la noi are cea mai mare productivitate din Europa şi e a doua sau a treia din lume. Căutau un director general. Şi mi-au spus că nu au nevoie de un geniu, ba dimpotrivă, vor pe unul care să nu îi streseze. Tot ce are de făcut e common sense, domnule Butunoiu! Într-adevăr, când mi-au arătat ce şi cum, nimic, dar absolut nimic nu era nemaivăzut, nemaiauzit”, scrie Butunoiu.

„Şi mai interesant e când cei de aici sunt mai eficienţi şi o iau înaintea celor de dincolo. Îmi povestea cu nervi un prieten dintr-o mare firmă de servicii financiare că tocmai au primit o directivă de la head-office cum că trebuie să introducă anumite sisteme, procese şi proceduri pe care compania le-a impus la nivel global. Era un sistem pe care ei îl avuseseră deja în urmă cu vreo trei ani, dar pe care l-au înlocuit cu unul mult mai avansat, prin care, cu opt oameni fac acum ceea ce vreo 50 de dincolo fac nu atât de repede. S-au suit cu toţii în avion, în frunte cu preşedintele străin al filialei din România, şi s-au dus la head-office că să-i convingă să nu schimbe lucrurile la Bucureşti. Dar cei de dincolo nu şi nu, directiva e directivă, toată lumea trebuie să treacă la noile sisteme. Şi, o să va întoarceţi cu cei câţiva ani în urmă? Nu, evident că nu, dar va trebui să găsim o soluţie că să ne prefacem că am făcut-o. O să ne costă ceva în plus, dar, asta e, dacă e directivă…”, povestește specialistul HR.

Acesta face și un comentariu pe marginea diferențelor de productivitate.

„Totuşi, productivitatea în România e la jumătate faţă de cea de dincolo – ni se spune neîncetat. Păi cum aşa? Păi, nu vedeţi, dincolo vindem de două ori mai mult, cu acelaşi număr de oameni! Serios? Ia să-i aducem pe cei din Gemania trei luni în România, şi să-i trimitem pe cei de aici dincolo. Să vedem cât vor vinde nemţii aici, să vedem cum e cu productivitatea într-o ţară de oameni săraci, cu administraţie coruptă şi putredă până în măduva oaselor, cu justiţie care funcţionează doar când e să-i prindă pe cei care fură statul, dar niciodată pe cei care înşală o companie privată, acolo unde un contract nu are nicio valoare, iar dacă te fură un angajat trebuie să-i dai şi salarii compensatorii ca să scapi de el”, arată George Butunoiu.

Articolul complet, pe georgebutunoiu.ro