La nivelul trimestrului III din acest an, numărul total de nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost de 641.200, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1,52 miliarde de lei. Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în perioada iulie – septembrie, l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (58,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 61,8% din total cheltuieli.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România a fost determinat de călătorii în scop particular (41,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 38,2% din total cheltuieli. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Datele INS relevă faptul că, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (55%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (94,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare). De asemenea, cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au avut o ponderea de 15,8% din total, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,1%. În plus, din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,7% au însemnat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri (32,7%).

Pe de altă parte, cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 56,3% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 50,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

În T3 2014, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 46,1% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 33% şi-au organizat singuri sejurul. În plus, principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (75,6% din numărul total de turişti).

Aceleași date mai arată că autoturismele proprii au fost utilizate de 11,9% din numărul total de turişti, urmate de autocare şi autobuze cu 10,1% şi alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) cu 2,4%. Numărul total de nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2014, a fost de 1,48 milioane, în timp ce cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 3,732 miliarde lei.

De asemenea, în perioada analizată, principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (60,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 66,3% din total cheltuieli. Un alt motiv important a fost reprezentat de călătoriile în scop particular (39,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 33,7% din totalul cheltuielilor.

Totodată, potrivit INS, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,3%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,5% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7%.