Dacă am fi comparat, în urmă cu o lună, nivelul randamentelor dividendelor cu cel al depozitelor bancare și al obligațiunilor, ar fi fost simplu de stabilit în care dintre acestea merită să investești în perioada următoare. Câștigătoare ar fi fost, bineînțeles, acțiunile listate purtătoare de dividende. Acum însă, lucrurile s-au modificat destul de mult, iar alegerea instrumentului de economisire este mult mai complicată.
Piețele de capital au adus, în primul trimestru, câștiguri mult peste cele de pe piața monetară. În ciuda încetinirii creșterii economice sau a intrării în recesiune a unor state europene, cotațiile au urcat, dând posibilitatea unor profituri de până la 30% la finele trimestrului față de începutul anului. „Constatarea faptului că reacțiiile emoționale de anul trecut au depășit nivelul real al riscurilor a încărcat de optimism începutul acestui an“, arată Simion Tihon, broker la Prime Transaction.
„Adăugând câțiva factori catalizatori precum majorarea pragului de deținere la SIF-uri, contextul internațional, raportarea unor rezultate financiare semnificative etc., s-a ajuns la aprecieri ale indicilor de peste 35% ­(BET-FI) în primele două luni din an“, continuă acesta.
Dividende-record
Ratele de distribuire a dividendului de către companiile „tradiționale“ în acest domeniu, adică cele care oferă în fiecare an o parte din profit acționarilor, au crescut anul acesta, fiind dovedită astfel capacitatea acționarilor de a cere o parte mai mare din câștiguri. Așa s-a ajuns la o rată de distribuire de 90% în cazul SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia și SIF Oltenia și de 80% pentru celelalte două.
Randamentul dividendelor raportat la cotația media din prima parte a anului este de circa 10% pentru majoritatea companiilor. Inclusiv OMV Petrom a decis să ofere, anul acesta, o parte din profitul-record de anul trecut, de 3,76 miliarde lei. Valoarea dividendelor este de 1,75 miliarde lei, adică un randament de aproape 7,8% (la o cotație de circa 0,4 lei pe acțiune).
Randamentul aferent dividendelor de la Fondul Proprietatea este de circa 30% anul acesta, cel de la Transgaz, de 10%, iar cele de la SIF-uri pornesc de 18% și ajung la peste 30% (excepție făcând SIF Moldova, unde este doar de 5%). Banca Transilvania este campioană anul acesta, oferind un randament de peste 40% prin dividende, chiar mai mult după scăderile din ședințele de săptămâna trecută.
Comparația cu câștigul oferit de depozitele bancare la termen ne arată că este preferabil să fi acționar al băncii, nu client al ei. Banca Transilvania are o dobândă la depozite de 6,85% în prezent, la termen de 12 luni, din care trebuie scăzută și inflația (de cel puțin 3%) și impozitul pe venit. De altfel, valoarea medie a dobânzii la depozitele bancare în lei este de 5,75% în prezent, nivel la care dobânda se apropie de un un profit real negativ. Dar, evident, banii păstrați în seifurile virtuale ale băncilor sunt siguri, nu purtători de risc, precum cei investiți la bursă.
Oportunități ascunse
Din păcate pentru profiturile pe care le poate oferi piața de capital, riscurile s-au majorat puternic de la începutul lunii aprilie. Câteva state europene au reintrat în recesiune, guvernul de la București a fost schimbat, alegerile din Franța și Grecia au certificat revenirea socialiştilor și a extremiștilor la putere. Cum nici SUA nu se simt foarte bine, rata șomajului rămânând ridicată, investitorii se reîntorc la active mai puțin riscante.
Indicii BVB sunt încă pe profit față de sfârșitul anului trecut. Dar banii lichizi din piață caută instrumente sigure, fapt vizibil inclusiv în primul trimestru, când subscrierile nete din fondurile monetare s-au ridicat la 306 milioane lei, iar cele de acțiuni au consemnat un plus doar de 9,2 milioane lei. Interesant este că oportunități apar în continuare, din zone mai puțin cunoscute investitorilor de retail. Analiștii Erste Sparinvest consideră că obligațiunile corporative sunt „o comoară nedescoperită“, în con­dițiile în care revenirea economică globală va continua într-un ritm lent, iar economiile emergente vor fi mai puțin afectate. Iar cum bondurile guvernamentale oferă randamente foarte mici, alternativa logică este cea a obligațiunilor corporative, cu riscuri reduse și câștiguri mai mari.

Investitorii care caută profit în prezent, când randamentele sunt foarte scăzute, nu pot ocoli bondurile corporative din zonele emergente. Alexander Fleischer, Erste-Sparinvest

40% este randamentul dividendelor pe 2011 de la Banca Transilvania, mult peste dobânda oferită la depozitele bancare.