In sprijinul acestei afirmatii sta cresterea aproape exponentiala a volumului de tranzactionare – de la o medie lunara de 70 de contracte in 1998, la aproape 4.500 in primul semestru al acestui an.
Optiunea este dreptul, dar nu si obligatia de a cumpara sau vinde un contract futures la un pret predeterminat in orice moment in cadrul unei perioade specificate de timp. Exista doua tipuri distincte de optiuni: PUT si CALL. Daca cumperi o optiune PUT ai dreptul de a vinde (short) pe contractul futures suport. Cumpararea unei optiuni CALL iti da dreptul de a cumpara (long) pe contractul futures de la baza optiunii. Ceea ce este important de retinut este ca optiunile CALL si PUT sunt contracte complet separate si distincte, care ofera drepturi diferite. Ele nu sunt parti opuse ale aceleiasi tranzactii.
Optiunile multiplica oportunitatile pe care le ofera un contract futures: sunt flexibile – indiferent de evolutia pretului futures, ele pot ajuta la realizarea obiectivelor de tranzactionare si management ale riscului; sunt multifunctionale – chiar daca nu v-ati format o opinie privind evolutia pietei, puteti profita de modificarea volatilitatii acesteia, de trecerea timpului pana la scadenta; se pot obtine castiguri nelimitate prin asumarea de riscuri limitate – daca cumparati o optiune, expunerea este limitata la pretul platit pentru aceasta, in timp ce profitul potential este virtual nelimitat; sunt standardizate, regulile specifice unei burse ofera un grad mare de siguranta. Prin standardizarea optiunilor se elimina riscul de neplata al contrapartii, Casa Romana de Compensatie fiind institutia care garanteaza buna desfasurare a tranzactiilor si isi asuma acest risc.
Optiunile ofera posibilitatea de a obtine castiguri nelimitate. De exemplu, in data de 10 septembrie, s-au cumparat optiuni de tip CALL pe paritatea euro/dolar la pretul de exercitiu de 90,5 centi/euro si prima de 100.000 lei/optiune, adica 100 pasi (pips). Optiunile urmau sa aduca profit in conditiile in care pretul futures ar fi depasit pragul de 91,50 centi. Pierderea maxima asumata de cumparator a fost limitata la nivelul primei platite, de 100.000 lei/optiune. Evolutiile cotatiilor futures au confirmat asteptarile cumparatorilor, optiunile CALL cu pretul de exercitiu de 91 de centi fiind exercitate in datele de 20, 25 si 26 septembrie, cand pretul futures de cotare a atins valori de 92,85, 92,35, respectiv 92,40 centi. Prin exercitarea dreptului de cumparare, optiunile au fost inchise la preturile de cotare ale zilelor respective, profiturile pe optiune fiind de: 135.000 lei, 85.000 lei, respectiv 90.000 lei. Rezultatele au fost obtinute in maximum opt zile de tranzactionare, fara nici o suma imobilizata sub forma de marja, primele fiind platite vanzatorului la initierea pozitiilor.