La sfarsitul saptamanii trecute, dolarii si euro puteau fi cumparati mai ieftin de la casele de schimb independente decat de la cele ale bancilor. Situatia de vinerea trecuta nu a fost o exceptie; si cu o saptamana inainte, pe 8 martie, bancile afisau cursuri de vanzare mai mari. Explicatia este simpla: cursurile caselor de schimb bancare sunt legate de cotatiile afisate de banci pe piata valutara interbancara (deci sunt actualizate), in timp ce cursurile afisate de casele de schimb nebancare depind de pretul cu care fusese achizitionata valuta in zilele precedente.
Dupa cresterea accentuata a cursurilor dolarului si al euro pe piata interbancara inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute, ne putem astepta la o majorare semnificativa a preturilor celor doua monede si la casele independente.
Scumpirea monedei americane este considerata „logica” de majoritatea analistilor; unii dintre acestia se asteapta chiar la o accelerare a ritmului de depreciere a leului fata de dolar in perioada urmatoare. In primele doua luni ale anului, cursul dolarului a crescut cu 3,17%, in timp ce rata cumulata a inflatiei pe aceeasi perioada este de 3,5%. Aceasta inseamna ca, de fapt, dolarul s-a ieftinit cu 0,33%.
Fata de euro, cresterea leului este si mai accentuata. Pana la 28 februarie, euro crescuse cu 1,19% fata de leu, ceea ce duce la concluzia ca, in realitate, moneda europeana era la sfarsitul lunii trecute, cu 2,3% mai ieftina decat la inceputul anului.
In primele doua saptamani din martie, dolarul si mai ales euro au inceput sa recupereze din handicapul fata de leu. Astfel, la data de 14 martie, cursul dolarului inregistra o crestere de 3,65%, iar cel al monedei europene o crestere de 3,44%.
Analistii si dealerii de pe piata valutara interbancara sunt de parere ca aceasta tendinta va continua, mai cu seama in privinta monedei europene, a carei cotatie in raport cu dolarul creste vertiginos pe pietele internationale. Totusi, afirma dealerul unei banci straine, aceasta nu inseamna ca valutele vor creste neintrerupt; mult mai probabila este o evolutie alternanta a cursului, eventual chiar cu salturi de la o zi la alta. Dealerul adauga ca prin „salturi” trebuie inteles variatii zilnice de cel mult un procent.
La aceste prognoze privind evolutia cursului leului trebuie adaugat un element foarte important: Banca Nationala a reamintit ca prin politica valutara promovata urmareste o apreciere usoara in termeni reali a leului in acest an. Ceea ce insemana ca deprecierea tintita a monedei nationale se va situa si anul acesta sub rata inflatiei.