Un anumit tip de carne va fi interzis. O țară din Europa a aprobat joi, 16 noiembrie, o lege care interzice producţia şi comercializarea alimentelor sintetice. Pe listă se află inclusiv carnea cultivată.

Este vorba de Italia. Țara în care locuiesc milioane de români devine primul stat european care interzice alimentele sintetice. În baza argumentelor aduse de Guvernul condus de premierul Georgia Meloni, lidera partidului de extremă-dreapta Fraţii Italiei, actul normativ menționează riscurile dezechilibrelor nutriționale. Acestea sunt cauzate de alimentele sintetice și lipsa cercetărilor științifice care să susțină beneficiile acestor produse alimentare.

Legea care face referire la un anumit tip de carne, criticată

Opoziția, în special formațiunea progresistă Partidul Democrat, critică adoptarea legii. Aceștia invocă lipsa unor concluzii științifice care să justifice interzicerea absolută a alimentelor sintetice.

alimentele sintetice
Concept de mancare sintetică/SURSA FOTO: Dreamstime

Dezbaterea legii în Camera Deputaților de la Roma a fost amânată de mai multe ori din cauza temerilor legate de conformitatea acesteia cu legislația europeană. Ea a fost însoțită de confruntări în afara parlamentului între adversarii și susținătorii actului normativ.

Se dorește protejarea sănătății publice

Susținătorii au fost organizați de Coldiretti, cea mai mare asociație a fermierilor și agricultorilor italieni.

„Dorim să protejăm sănătatea publică şi să prevenim şomajul. Există un risc de injustiţie socială din cauza alimentelor sintetice, cu o societate în care bogaţii mănâncă bine şi săracii mănâncă prost”, a subliniat ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida, citat de ziare.com.

Patru decrete emise în Italia

Ministrul italian al Sănătății, Orazio Schillaci, a subliniat care este obiectivul legii. Actul normativ vizează, de asemenea, protejarea patrimoniului și culturii alimentare a Italiei fundamentate pe dieta mediteraneană.

Sub conducerea Guvernului condus de Georgia Meloni, au fost emise deja patru decrete. Acestea care impun furnizarea de informații suplimentare consumatorilor despre alimentele care „nu sunt parte a dietei tradiționale” a Italiei. Ele obligă hipermarketurile să separe făina fabricată din insecte de restul produselor. Decizia vine în contextul în care Comisia Europeană a autorizat comercializarea de produse alimentare pe bază de insecte.