Sute și sute de miliarde de dolari s-au evaporat joi din piețele de acțiuni, după planul dezamăgitor al Rezervei Federale americane de a sprijini economia și revenirea fricii de o nouă recesiune. Primele care au deschis lanțul scăderilor au fost bursele din Asia. Indicele nipon Nikkei 225 a picat cu 2,1%, principalele acțiuni din China au scăzut pe medie cu 2,8%, bursa sud-coreeană s-a depreciat cu 2,9%, iar cea din Hong Kong s-a prăbușit cu aproape 5%.
Au urmat bursele europene care au deschis cu scăderi de circa 3%, pentru ca până la finalul sesiunii pierderile să se adâncească la circa 5%. Bursa din Paris a suferit cea mai dureroasă depreciere, de 5,3%, cea din Frankfurt s-a scufundat cu aproape 5%, iar bursa londoneză a picat cu 4,7%.
La fel ca bursele europene, piața americană a înregistrat cea mai însângerată zi din acest an. Indicii principali de pe Wall Street au pierdut încă 3%, după ce cu o zi înainte pierduseră 2%. Dow Jones s-a depreciat cu 3,5%, iar indicii S&P 500 și Nasdaq compozit au alunecat cu 3,2%.
Încă o dată indicatorii financiari au arătat că investitorii și-au pierdut speranța că economia globală va mai putea fi ținută pe creștere. Prețul petrolului și al metalelor, care depind de cererea economică, au scăzut brusc. Barilul de petrol a pierdut aproape 6%, până la 80 dolari.
Știrile economice au fost proaste de jur împrejurul lumii. Un sondaj recent din Europa indica faptul că recesiunea ar putea fi pe drum, iar un sondaj din piața manufacturieră sugera o încetinire în China, cea mai supraîncălzită economie a lumii.
Probabilitatea de a ne întoarce în recesiune este mai mare decât cea de recuperare economică, potrivit lui Tim Quinlan, economist în cadrul Wells Fargo, preluat de Associated Press. El pune șansele de recesiune la 35%.
De asemenea, Christine Lagarde, președintele FMI, a spus că economia lumii a intrat într-o fază periculoasă, națiunile având nevoie de planuri credibile pentru a-și ține datoriile sub control.
 Sub aceste auspicii, traderii au cumpărat bonduri și dolari pentru siguranță. În SUA, investitorii au pompat banii în bonduri americane, pe care le văd mai puțin riscante decât acțiunile, chiar dacă națiunea se chinuie să găsească o cale de a rezolva problemele bugetare pe termen lung.
Randamentul bondurilor americane pe 10 ani a atins 1,71%, cel mai mic nivel din ultima jumătate de secol de când Federal Reserve ține această statistică. Randamentul a fost de 3,66% nu mai tarziu de luna februarie, când prognozele economice erau mai îmbucurătoare.
Scăderea randamentele pentru bonduri arată că investitorii caută un loc sigur în care să-și plaseze banii. Cu cât randamentul scade, înseamnă că investitorii cumpără bonduri tot mai scump.
“Investitorii vor să-și primească banii înapoi. Cât ar putea câștiga este un lucru secundar”, a declarat pentru Associated Press Guy LeBas, șeful de strategii pentru instrumente cu venit fix din cadrul Janney Capital Markets.
Pe lângă bondurile americane, investitorii au cumpărat masiv și dolari americani. Astfel, dolarul a crescut până la cel mai înalt nivel din ultimele opt luni în raport cu euro, din cauza temerilor privind Europa, confruntată cu datoriile suverane, care ar putea fi cea mai afectată de revenirea recesiunii. Perechea euro/dolar a coborât ieri până la 1,34.