Cu o suprafaţă de 636.000 de hectare (sau 27,1% din totalul UE) alocată producţiei de fructe, Spania se situează pe primul loc în rândul statelor membre, în timp ce Italia este lider la capitolul legume (cu o suprafaţă cultivată de 420.000 de hectare sau 20,2% din totalul UE).

Merele ocupă prima poziţie în rândul fructelor, cu o producţie de 12,7 milioane tone recoltată în 2015 (aproape 25 de kilograme pe cap de locuitor din UE), iar tomatele cu 17,7 milioane tone (sau 35 de kilograme pe cap de locuitor din UE) ocupă prima poziţie în rândul legumelor.

În rândul statelor membre, Polonia a fost responsabilă în 2015 pentru 25% din producţia de mere recoltată în UE, urmată de Italia (19,2%) şi Franţa (15,5%). La piersici, Spania (34,4% din totalul UE), Italia (32,9%) şi Grecia (23,2%) au fost responsabile pentru 90% din întreaga producţie recoltată a UE. Spania a fost de asemenea în 2015 principalul producător de căpşuni din UE (29% din producţia totală), urmată de Polonia (15,6%), Germania (12,5%) şi Italia (10,4%). Pentru cireşe, Polonia fost principalul producător din UE (25,8%), urmată de Italia (12,6%), Spania (10,7%) şi Grecia (10%).

În ceea ce priveşte tomatele, Italia (36,3% din producţia totală a UE) şi Spania (27,4%) au furnizat în 2015 două treimi din tomatele produse în UE, urmate de Portugalia (8%), Grecia (6,2%), Olanda (5%), Franţa şi Polonia (ambele cu 4,5%). De asemenea, trei state membre au fost responsabile pentru două treimi din castraveţii recoltaţi în UE în 2015: Spania (29,1%), Polonia (17,7%) şi Olanda (17,1%). Producţia de morcovi în UE a fost mai dispersată în rândul statelor membre, principalii producători în 2015 fiind Marea Britanie (14,2%), Polonia (13,1%), Olanda (10,9%), Franţa(10,8%), Italia (10,3%) şi Germania (10,2%). Pentru dovlecei, aceştia au fost recoltaţi în principal din două state membre: Spania (37,6%) şi Italia (37,1%).

În cazul României, deşi suprafaţa de teren cultivată cu fructe şi legume este mai mare decât în alte state membre, de exemplu Germania, cantitatea recoltată în România este mai mică. În 2015, în România a fost cultivată cu fructe o suprafaţă de 144.900 hectare de teren sau 6,2% din totalul UE, dar cantitatea de mere recoltată a reprezentat 3,6% din totalul UE, în timp ce la piersici România a fost responsabilă pentru 0,7% din producţia UE, 1,6% în cazul căpşunilor. Singura categorie de fructe la care România are rezultate mai bune sunt cireşele, ţara noastră fiind responsabilă pentru 7,7% din producţia UE, fiind devansată doar de Polonia, Italia, Spania, Grecia şi Ungaria.

Situaţia este similară la legume, unde în România a fost cultivată o suprafaţă de 151.600 de hectare, sau 7,3% din suprafaţa totală de teren din UE. Cu toate acestea, România a fost responsabilă în 2015 pentru doar 2,6% din producţia totală de tomate, 5,4% din producţia de castraveţi, 2,3% din producţia de morcovi şi doar 0,1% din producţia de dovlecei. AGERPRES