Fondurile de pensii private ajunseseră la finele anului trecut la deţineri totale în valoare de 753 de milioane de euro în 35 de companii româneşti listate la BVB, sumă care, la sfârşitul primului trimestru din 2015, a trecut de 820 de milioane de euro, conform calculelor APAPR, fiind de patru ori mai mare decât la finele anului 2012.

Fondurile de pensii private investesc aproximativ 20% din activele de aproape cinci miliarde de euro în acţiuni listate, marea majoritate a acestora (circa 85%) fiind acţiuni româneşti de la BVB şi restul de 15% acţiuni străine, pe diferite pieţe ale Uniunii Europene.

De la lansare şi până la finele primului trimestru din 2015, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut un randament mediu anualizat de 11%, iar cele facultative (Pilonul III) de 8,1%.

Fondul Proprietatea, Romgaz, Banca Transilvania, OMV Petrom, Electrica, Transgaz şi Transelectrica sunt companiile în care fondurile de pensii private au investit cele mai mari sume până în prezent, potrivit datelor centralizate de APAPR, pe baza unei analize a informaţiilor publicate de administratori şi ASF. De altfel, aceste şapte acţiuni sunt nelipsite din portofoliile tuturor celor 17 fonduri de pensii (şapte fonduri obligatorii – Pilonul II şi zece fonduri facultative – Pilonul III). Topul deţinerilor este completat de BRD, SIF-uri, Zentiva şi BVB.

"Cu alte cuvinte, interesul fondurilor de pensii private vizează în general sectoarele financiar, energetic şi farmaceutic, potrivit aceloraşi date", afirmă APAPR.

Odată cu creşterea contribuţiilor virate în sistem, dar şi a randamentelor investiţionale obţinute, majorarea activelor fondurilor de pensii le-a permis acestora să-şi sporească substanţial rolul pe piaţa de capital şi, prin finanţarea companiilor româneşti, în economia reală.

Fondurile de pensii private deservesc circa 6,5 milioane de salariaţi români. AGERPRES