O mare problemă cu care s-au confruntat IMM-urile în perioada crizei, pe lângă contractarea puternică a pieţelor de desfacere, a fost deprecierea drastică a garanţiilor. În acest context, accesul IMM-urilor la credite aproape că a fost blocat. Asta până când băncile au început treptat să încheie convenţii cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) şi astfel garanţiile cerute de bănci să fie completate în bună măsură de către stat.
Nu întâmplător, cele mai bune produse de finanţare a afacerilor mici şi mijlocii din România sunt considerate cele cu garanţii de la FNGCIMM, în opinia lui Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
Cum se accesează garanţia statului
Pentru credite mai mici, de 200.000-400.000 lei – în funcţie de domeniul de activitate, garanţia statului poate fi solicitată şi obţinută în scurt timp după o simplă verificare din partea Fondului de Garantare, spune Irina Constantinescu, director în cadrul FNGCIMM. Pentru sume mai mari, se depune un dosar cu studiu de fezabilitate şi se face o analiză.
Aprobarea garanţiei de către Fond durează în medie o săptămână.  Comisionul plătit Fondului poate varia între 1,5% şi 3,5%, în funcţie şi de ratingul firmei. Acest comision poate fi însă diminuat prin implicarea Fondului de Contragarantare. Facilitatea reprezintă un ajutor de minimis şi se acordă în limita a 200.000 euro.
Nicolescu spune că FNGCIMM şi Fondul de Contragarantare au ajutat mii de firme mici să treacă prin criză, dar au ajuns aproape de capacitatea maximă de finanţare şi ar cam fi nevoie de suplimentarea capitalurilor acestora.
În plus, de puţin timp, IMM-urile au acces la credite pentru care garanţia este acoperită în proporţie de 80% de Fondul European de Investiţii (FEI), aşa-zisa garanţie Jeremie. Prin accesarea garanţiei Jeremie, cele două bănci care au încheiat până în prezent acorduri cu FEI – BCR şi Raiffeisen – pot acorda IMM-urilor un volum total de credite de 315 milioane euro.  Creditul este destinat în special firmelor din industrie, comerţ, construcţii, turism şi servicii, care nu dispun de garanţii necesare pentru un împrumut (afaceri de până într-un milion de euro sau startup-uri).
Ce spun băncile
Perioada de recesiune şi-a pus amprenta asupra relaţiei dintre bănci şi IMM-uri: băncile evaluează mai atent potenţialul şi riscurile  unei afaceri, recunosc cei de la BCR. „Interesul nostru este să finanţăm afaceri sustenabile, care oferă locuri de muncă, produse şi servicii de calitate, dar analizăm mai atent capacitatea de rambursare a creditului şi modul în care afacerea este condusă“, declară Ionuţ Stanimir, şeful departamentului de comunicare din BCR.
De asemenea, BRD spune că, în condiţiile nesiguranţei mediului economic, a preferat să identifice şi să sprijine firmele viabile, cu şanse de dezvoltare, şi pe cele care propun proiecte de investiţii fezabile. Potrivit băncii, circa 43% din creditele acordate în 2010 au fost destinate IMM-urilor. Foarte mult a contat un program dedicat sprijinirii proiectelor cu componentă de finanţare din fonduri europene, banca acordând finanţări în valoare de 850 milioane lei, pentru mai mult de 600 de proiecte.
O bună parte din resursele pentru creditarea IMM-urilor este asigurată de încheierea de acorduri cu BEI şi BERD de către majoritatea băncilor. În plus, băncile acordă credite de investiţii în condiţii extreme de avantajoase pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, tot în urma unor acorduri cu BERD.