Categoria afecţiunilor respiratorii integrează boli precum silicoza şi silico-tuberculoza, bronşita cronică şi azbestoza. Dintre acestea, ponderea cea mai mare este atribuită silicozei şi silico-tuberculozei, care contabilizează 28,5% din totalul îmbolnăvirilor. Anul 2010 este cel de-al treilea an succesiv în care bolile profesionale care afectează tractul respirator se situează pe primul loc în clasamentele autorităţilor.
17,2%  dintre accidentele în care persoanele vătămate au contribuit în mod direct la producerea lor s-au produs pe fondul neutilizării mijloacelor de protecţie din dotare sau neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii, iar 37,4% au fost cauzate de efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă. În ansamblu, aceste două cauze reprezintă mai mult de jumătate din numărul total de accidente şi de accidente mortale.
“Statisticile oficiale ne indică în continuare faptul că o proporţie covârşitoare a accidentelor de muncă se produc pe fondul neglijenţei sau neutilizării corespunzătoare a echipamentelor de protecţie”,  a declarat Florentina Taudor, directorul general al Renania.
Un sondaj realizat de Agenţia Europeană pentru Securitatea şi Sănătatea Muncii relevă faptul că 56% dintre respondenţi nu se simt informaţi asupra regulilor de securitate şi sănătate în muncă, 18% afirmând că nu sunt deloc informaţi cu privire la aceste reguli. Totodată, 49% dintre intervievaţi nu cred că semnalarea unor probleme de securitate şi sănătate în muncă superiorului va duce la luarea unor măsuri. Studiul a fost realizat în în perioada 9-15 noiembrie 2011 şi a inclus un eşantion de 1.041 de persoane de peste 18 ani.