La polul opus se situează Grecia şi Spania, unde mai bine de jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse 15 şi 24 de ani nu au unde să lucreze. În luna iunie, în Germania erau doar 350.000 de tineri fără un loc de muncă, reprezentând 7,9%, cu mult sub media de la nivelul UE, de 22,6 procente. Practic, în UE aproape unu din patru tineri care vor şi pot munci nu are un loc de muncă, potrivit Reuters. În total, circa 5,5 milioane de tineri din UE nu au un loc de muncă.
Situaţia cea mai sumbră este în ţările cele mai afectate de criză, Grecia şi Spania, unde rata şomajului în rândul tinerilor era de 53%. Germania este astfel singura ţară din UE care a reuşit, în pofida crize economico-financiare, să îşi reducă treptat din 2008 până în prezent rata şomajului în rândul tinerilor, după ce în urmă cu patru ani aceasta era de 10,6 procente.
În restul Uniunii Europene, tendinţa este exact inversă: dacă înainte de criză rata şomajului era de 15,2, în prezent este cu circa şapte procente mai mare. Potrivit Agerpres, cel mai mult s-a degradat situaţia în ţările care se confruntă cu criza datoriilor: în Italia aproape s-a majorat cu 50% numărul tinerilor şomeri în ultimii patru ani, în Portugalia s-a dublat, iar în Spania şi Grecia a crescut de 2,4 ori.