Angioamele sunt creșteri benigne (non-canceroase) a vaselor de sînge care se formează pe sau aproape de suprafața pielii. Medicul dermatolog Jessie Cheung le descrie drept „mici alunițe ovale sau rotunjite”, care apar de obicei „pe piept, abdomen, spate, brațe și picioare”, deși pot fi găsite și în alte părți ale corpului. 

Acestea sunt inofensive și nu sunt dureroase. Ar trebui să evitați să le zgâriați deoarece pot sângera destul de ușor. 

De ce apar angioamele-cireșe

„Nu cunoaștem cauza exactă, dar există un factor genetic care face ca unele persoane să aibă mai multe șanse să le dezvolte”, a declarat un alt dermatolog, Hadley King. Hormonii și vârsta sunt, de asemenea, factori majori. Aceste tipuri de alunițe sunt mAI predispuse să apară în timpul sarcinii, atunci când se iau medicamente care cresc estrogenul.

Estrogenul face ca vasele de sânge să se dilate și, odată cu înaintarea în vârstă, colagenul din piele scade, ceea ce înseamnă că „vasele de sânge superficiale au un sprijin mai mic”, spune dermatologul.

Deși nu este nevoie de un tratament pentru un angioamele-cireșe, pot fi îndepărtate din motive cosmetice sau dacă se află într-un loc care este frecvent atins,  Ar trebui să solicitați asistență medicală dacă observați că angiomul își schimbă aspectul, indiferent dacă este vorba de dimensiune, formă sau culoare.