Masca a devenit un complement indispensabil în viața noastră. În plină criză din cauza COVID-19, cetățenii au fost nevoiți să se obișnuiască cu adăugarea acesteia la elementele esențiale de zi cu zi.
În consecință, mulți oameni încep să sufere de anumite probleme ale pielii care anterior nu existau, cauzate de combinația dintre mască și căldură.Având în vedere că este necesar să purtăm măștile cu regularitate, este posibil să ajungem să ne confruntăm cu apariția sau accentuarea acneei, o afecțiune întâlnită la aproximativ 85% din populație.

Dr. Cristina Ioannou, specializată în dermato-venerologie și dermato-estetică, a explicat, pentru Infoactual, ce este acneea și cum este indicat să ne îngrijim tenul de efectul negativ pe care îl pot avea măștile de protecție asupra pielii.

Acneea este o afecțiune care afectează aproximativ 85% din populația tânără și este mult mai severă la sexul masculin.

Primele semne apar odată cu pubertatea și ating apogeul în jurul vârstei de 17 ani.

Sunt incriminați numeroși factori:

1. Factori genetici: cercetările au arătat că dacă ambii părinți au acnee, șans copilului de a face acnee la pubertate este de 50%.

2. Producția crescută de sebum: severitatea acneei se corelează cu nivelul crescut de sebum.Zone precum fața( frunte, nas, bărbie), torace anterior și posterior, au glande sebacee într-un număr mai mare.

3. Anomaliile florei microbiene

4. Tulburări de keratinizare: formarea de comedoane

5. Inflamația

Iar anumiți factori pot influența negativ evoluția acneei.Cei mai importanți sunt:

1. Perioada premenstruală

2. Transpirația

3. Stresul

4. Dieta: au fost incriminați ciocolata și carnea de porc

5. Ocluzia sau presiunea asupra pielii: acneea mecanică. Fenomen des întâlnit în ultima perioadă datorită purtării măștii de protecție, cât mai multe ore, zilnic. Căldura locală, umiditatea, transpirația, mecanismul de frecare, cauzate de purtarea măștii de protecție, pot duce la un exces de sebum și pot crea un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor.

Desigur, asta nu înseamnă ca nu trebuie să purtăm masca de protecție! Există un ritual de curățare și îngrijire a pielii, care poate duce la amelioarea, sau chiar rezolvarea acestei probleme.

Dr. Cristina Ioannou: Asta nu înseamnă că masca nu trebuie folosită

O curățare și o îngrijire a tenului cu produse adecvate și specifice tipului de ten pot duce la ameliorarea și chiar rezolvarea acestei probleme. Este de preferat să folosim cât mai puține produse și machiaj, să nu încărcăm tenul și mai mult. Recomandarea mea ar fi, atunci când dorim să ne machiem, folosirea unui fond de ten dermato-cosmetic, noncomedogenic, specific tipului de ten.

6. Dereglările hormonale: acneea femeii adulte – însoțite de hirsutism( creșterea părului în zone nedorite), menstre neregulate. Necesită un control ginecologic și endocrinologic.Afecțiunea cu care se asociază cel mai frecvent este sindromul ovarelor polichistice.Tratamentul se face în funcție de forma și severitatea acneei. Pentru formele ușoare este suficient tratamentul local și pentru formele medii și severe, de obicei tratamentul local trebuie completat de cel sistemic, a spus Dr. Cristina Ioannou pentru Infoactual.