Care este eficacitatea fiecărui vaccin anti-COVID?

Anterior, Pfizer și BioNTech au explicat că s-au înregistrat niveluri ridicate de protecție împotriva COVID și la 6 luni după a doua doză, potrivit studiilor din faza a treia.

Studiile au sugerat și că protecția oferită de vaccinul Moderna durează cel puțin 3 luni, scrie nbcboston.com

Experții au realizat un studiu comparativ

Ambele rapoarte erau bazate pe teste realizate pe zeci de oameni care au primit doza în timpul studiilor care au dus la utilizarea vaccinurilor. Aceste studii era realizate înaintea noilor variante sau versiuni de coronavirus, care au apărut în ultima vreme și au început să se răspândească.

În studiile clinice, vaccinul de la Moderna a raportat o eficacitate de 94.1%, în cazul persoanelor care au primit ambele doze. Simultan, vaccinul Pfizer-BioNTech raporta o eficacitate de 95%.

Un nou studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA arată că o singură doza de la Pfizer sau Modernă oferă o eficacitate de 80% în prevenirea infecției cu COVID. Numărul respectiv a crescut la 90% la două săptămâni de la a doua doză, arată studiul realizat pe muncitorii din prima linie.

„Aceste constatări indică faptul că vaccinurile mRNA pentru COVID-19 care au fost autorizate sunt eficiente în a preveni infecția cu SARS-CoV-2, indiferent dacă există sau nu simptome, în rândul adulților (…) Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată tuturor persoanelor care sunt eligibile”, a scris agenția americană în studiul respectiv.

De asemenea, vaccinul de la Pfizer, singurul care este permis copiilor de 12 ani în SUA, a înregistrat la rândul lui o eficacitate crescută în rândul adolescenților.

Totodată, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a transmis că vaccinul J&J/Janssen a înregistrat o eficacitate de 66.3% în timpul studiilor clinice.

„Vaccinul a avut o eficacitate mare în prevenirea spitalizării și a morții în rândul persoanelor care s-au îmbolnăvit. Nicio persoană care s-a infectat cu COVID-19, cu cel puțin patru săptămâni după ce a primit vaccinul J&J/Janssen, nu a fost spitalizată”, notează instituția din SUA.

Sursă foto: Dreamstime